FACT-modellen har fått rask utbredelse i Norge, det er FACT-team i alle deler av landet, i urbane og rurale områder. Det er stor variasjon i konteksten teamene inngår i, noe som bidrar til variasjoner mellom team i organisering og fungering. En standardisert modell gjør det mulig for FACT-teamene å vurdere i hvor stor grad de jobber etter modellen.
Vurdering av modelltrofasthet gjøres for å undersøke om et FACT-team har implementert modellen og jobber i tråd med den. FACT-skalaen er et viktig instrument for å kvalitetssikre arbeidet i teamet. Den gir retningslinjer for organisering av teamet, profesjonssammensetning, aktivitet og arbeidsmetoder i teamet.
FACT-skalaen gjør det mulig for teamet å vurdere seg mot en idealtypisk standard, mot andre team, og å se sin egen utvikling over tid. Vurdering av modelltrofasthet har primært betydning for kvalitets- og forbedringsarbeid de enkelte FACT-teamene.
En systematisk vurdering av modelltrofasthet i norske team kan sikre at utviklingen av FACT i Norge ikke fjerner seg for langt fra den opprinnelige FACT-modellen.
I evaluerings- og forskningsarbeid er teamenes modelltrofasthet avgjørende for å vite hva man evaluerer og for å kunne si noe om nytte og effekt av modellen.