Hva er teamdokumentet?
Godt etablerte og erfarne team kan bruke 2017R som en «arbeidsbok» for å utvikle seg videre i tråd med opptaksområdets behov. Teamdokumentet kan i den forbindelse brukes for å samle og skriftliggjøre dette utviklingsarbeidet.
Teamdokumentet utarbeides av teamet selv og er et levende dokument som redegjør for hvordan teamet er bygget opp, hvilket mandat og hvilke grunnverdier som ligger til grunn for driften, hvilke prosedyrer som finnes, hva innholdet i behandlings- og oppfølgingstilbudet er, hvilke tilbakemeldinger teamet har fått fra brukere, pårørende og samarbeidspartnere, etc. Hvis noen utenfor teamet spør: «Hvem er dere, og hvordan jobber dere?», skal teamdokumentet ideelt sett kunne gi svaret på det.
Teamdokumentet vil også stå sentralt i forberedelsene til en modelltrofasthetsmåling hvis denne gjennomføres av teamet selv (intern fidelitymåling). Det kan også inngå som sentral bakgrunnsinformasjon hvis målingen blir gjennomført av noen utenfor teamet (ekstern fidelitymåling).
Alle opplysninger og all informasjon som fremskaffes gjennom en fidelitymåling med 2017R, samles i dette teamdokumentet, og legges til grunn for vurderingen av skårene på de ulike delområdene og temaene i skalaen, samt for å komme frem til totalskåren.
Teamdokumentet skal være et kontinuerlig oppdatert dokument, som til enhver tid gir en reell her-og-nå-beskrivelse av FACT-teamet.
Dokumentet kan bidra til at teamet får en mer tilstedeværende kollektiv bevissthet og en bedre plattform og forståelse av «hvem vi er, og hvordan vi jobber opp imot FACT-modellen», enn hva tilfellet hadde vært hvis de kun hadde en enkeltstående måling annethvert år.
Et slikt dynamisk dokument vil fortløpende tydeliggjøre aktuelle bevarings- og forbedringsområder som teamet må jobbe aktivt med. Det vil også medvirke til kontinuerlig å kaste lys over sammenhengen mellom hva teamet tilbyr av tjenester, og hva brukergruppen i opptaksområdet har behov for. Dette er selve kjernen i en modelltrofasthetsmåling med 2017R og kanskje den største testen på kvaliteten på de tjenestene teamet gir.
2017R gir teamet verktøy for å synliggjøre overfor seg selv og andre hva de står for, hvordan de jobber, hvordan de har utviklet seg, og hvordan de skal fortsette å utvikle seg i fremtiden.
Hva inneholder teamdokumentet?
-Teksten under er hentet fra nettsiden til det nederlandske sertifiseringssenteret for FACT-team, CCAF
Vi merker at det av og til dukker opp spørsmål om hvordan et teamdokument skal se ut. Svaret er at det ikke finnes noe fastlagt format. Finn derfor den formen som passer ditt team best. Noen ganger legger vi imidlertid at en rekke team limer inn og klipper ut all informasjon som er tilgjengelig i teamdokumentet. Bakdelen med det er at dokumentet fort kan bli svært omfattende. Ved en ekstern modelltrofasthetsmåling (av noen utenfor teamet) vil de som skal gjennomføre målingen ikke ha mulighet til å gå inn i- og kontrollere en slik mengde informasjon.
Derfor. Her er noen tips for å lage et nyttig og brukbart teamdokument.
Tips til utforming
Tips 1
Husk at teamdokumentet skal hjelpe teamet. Det gir teamet oversikt og innsikt i målgruppen som skal få et tilbud, og om hvordan dere som team har tenkt å sikre målgruppen god oppfølging. Mange team gir tilbakemelding på at prosessen med å jobbe sammen om å utarbeide teamdokumentet er minst like verdifull og inspirerende som selve dokumentet.
Tips 2
Begrens dere til korte og konkrete beskrivelser av teamets intervensjoner og arbeidsprosesser. Det betyr at dere regelmessig kan lese dokumentet selv, at det er forståelig og reproduserbart. Beskriv det slik dere ville ha forklart det til teamets brukere og samarbeidspartnere.
Tips 3
Når dere beskriver kvaliteten på den oppfølgingen dere ønsker å gi, bør dere vurdere PDCA-syklusen; hva går bra, hva vil dere forbedre, hvordan skal dere gjøre det, når og hvordan skal det evalueres? Begrens også teamets forbedrings- og utviklingsarbeid til maksimalt 1 eller 2 konkrete punkter per tema.
Tips 4
Innse at dere ikke kan gjøre alt på en gang. Ha fokus på sammenhenger i forbedringsarbeidet, noe som sparer tid og krefter og hjelper dere med å oppnå positiv endring.
Tips 5
Beskriv spesielt de delene dere kan påvirke selv.
Tips 6
Jobb sammen med brukere i teamet og aktuelle samarbeidspartnere om utviklingen av teamdokumentet, eller inviter disse til å komme med innspill i utarbeidelsesprosessen. På den måten kan dere legge til rette for umiddelbar deltakelse og samarbeid.
Tips 7
Sørg for at det alltid handler om kvaliteten på tilbudet teamet gir. Alt annet kan være interessant, men for teamets modelltrofasthet er det sekundært.