WHODAS 2.0

WHO Disability Assessment Schedule (WHODAS) 2.0 er et generisk verktøy, som gir et generelt mål på helse og funksjonshemming.
WHODAS 2.0 gir en oversikt på funksjonsnivå siste 30 dager for personer over 18 år, basert på opplevelsen av fungering på seks områder: kognisjon, mobilitet, egenomsorg, sosial fungering, aktivitet i dagliglivet, og sosial deltakelse. Verktøyet vurderer ikke kontekstuelle faktorer, som må innhentes i tillegg for å få en mer helhetlig vurdering.
Det finnes som intervju og den versjonen vi har tilgjengelig her som er for selvutfylling.
Last ned skjemaene nederst på siden.
Helsetilstand omfatter sykdommer, andre kortvarige eller langvarige helseproblemer, skader, mentale eller følelsesmessige problemer, og problemer med alkohol eller andre rusmidler.
Kortversjonen er på 12 spørsmål og tar opp til 5 minutter å gjennomføre, mens fullversjonen på 36 spørsmål kan ta opp til 20 minutter.
Verktøyet er basert på International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF). ICF ble vurdert å være for upraktisk å bruke i daglig arbeid, og derfor utviklet de WHODAS.
I DSM-5 (2013) ble ikke GAF inkludert, og Amerian Psychiatric Association anbefalte i stedet at WHODAS 2.0 benyttes. Verktøyet henvises også til i ICD-11 (2018).
For mer eller utvidet informasjon om utviklingen av WHODAS, psykometriske egenskaper, populasjonsnormer, hvordan bruke skjemaene med mer, les manualen.
Les også: WHODAS 2.0 (who.int)
Hvem kan bruke det?
Verktøyet er gratis og kan brukes av alle helsepersonell (både kommunalt og spesialisthelsetjenesten), til ikke-kommersiell undervisning, klinisk bruk og forskning. Før det enkelte helsepersonell begynner å bruke verktøyet klinisk eller i forskning bør hele manualen gjennomgås for å sikre at skjemaet brukes faglig forsvarlig.
Hvordan introdusere det?
Pasient/bruker bør informeres om at spørsmålene skal besvares med tanke på:
- Type utfordringer vedkommende opplever å ha, knyttet til ulike aktiviteter (feks smerter, treghet, endringer i måten aktiviteten blir gjennomført på osv).
- Om det er utfordrende å gjøre aktiviteter på grunn av helsetilstand (skader, emosjonelle eller mentale problemer, problemer knyttet til rusmiddelbruk også videre), ikke på grunn av andre faktorer.
- Problemstilling: Ved en viss variasjon på hvor problematisk noe oppleves over 30 dager, bør pasient/bruker bes om å svare med en gjennomsnittsskår av gode og dårlige dager i løpet av måneden.
Når bruke det?
WHODAS kan brukes et (av flere) ledd for å identifisere behov, bedre match på behandling/intervensjoner, få mer innsikt i hva som bør prioriteres, og hvordan allokere ressurser.
Det kan også brukes for å monitorere endring i en persons funksjonsnivå over tid, og kan for eksempel gis ut med jevne mellomrom når det er klinisk indikasjon for det, for eksempel ved start, underveis og slutt på oppfølging.
WHODAS har relevante mål og spørsmål både kommunalt og for spesialisthelsetjenesten. Mottar personen tjenester fra både spesialisthelsetjenesten og kommunen bør det avklares hvem som eventuelt bruker WHODAS så det samme ikke blir spurt om flere ganger i samme tidsrom.
Vedvarende høy skår på spesifikke domener kan indikere betydelige og problematiske områder for individet, som kan utløse behov for ytterligere utredning eller intervensjoner.
Skåring
Skjemaet består av 5-punkts gradering på oppgitte utfordringer (poeng i parentes):
Ingen (0), Litt (1), Endel (2), Store (3), Svært store/klarte ikke (4).
Skåringen kan gjennomføres på to måter
Enkel: Det er lagt til skjema for både 12- og 36 spørsmålsversjonen, hvor du plotter inn skårene og får en prosenskår som angir grad av funksjonshemming (100% = helt funksjonshemmet).
Utvidet: Det er også lagt til en domenevektet skåring for 36-spørsmålsversjonen, som gir prosentskår for hvert domene/funksjonsområde.
Skåringsskjemaene er excel-filer (se lenger ned på denne siden).
Ta opp skåren med personen som har fylt ut skjemaet for å høre om de kjenner seg igjen i graden av funksjonsnedsettelse. Skåren journalføres i relevant dokument sammen med scannet skjema.
Rettigheter
Nasjonal kompetansetjeneste ROP har siden 17.04.19 hatt rettigheter til å distribuere norske oversettelser av WHODAS 2.0 12- og 36-spørsmålsversjonene. Verdens helseorganisasjon (WHO) eier verktøyet.
link Et utvalg studier og relevante artikler
-
The 12 item W.H.O.D.A.S. as primary self report outcome measure in a correctional community treatment center for dually diagnosed patients (2015)
-
DSM-5 and the Assessment of Functioning: The World Health Organization Disability Assessment Schedule 2.0 (WHODAS 2.0) (2014)
-
Using the WHODAS 2.0 to assess functional disability associated with mental disorders (2014)
-
Generic effectiveness measures: Sensitivity to symptom change in anxiety disorders (WHODAS-II) (2006)
-
The Assessment of Patients with Long-Term Psychotic Disorders: Application of the who Disability Assessment Schedule II (WHODAS-II) (2004)
-
Assessing Disability in Older Patients With Schizophrenia: Results From the WHODAS-II (2004)