Medborgerskap - Citizenship measure
Spørreskjema for å måle opplevd medborgerskap.
Hva er Citizenship measure?
Citizenship Measure er et spørreskjema som måler medborgerskap. Originalversjonen ble utgitt i 2012, og oversatt til norsk av Linda Nesse mfl.
Medborgerskap handler om personers opplevde tilhørighet i samfunnet gjennom grunnleggende rettigheter, tilgang til ressurser, sosiale relasjoner, roller og forpliktelser overfor andre. Skjemaet ble opprinnelig utviklet i USA, og har blitt oversatt og tilpasset for bruk i norsk kontekst.
Spørreskjemaet består av 45 spørsmål som måler i hvilken grad en person opplever medborgerskap. Spørreskjemaet er opprinnelig utviklet for å gjennomføres ved selvutfylling, men kan også gjennomføres som strukturert intervju der dette er hensiktsmessig.
Last ned: Medborgerskap - Citizenship measure (PDF)
Hvem i hjelpeapparatet kan bruke det, hvorfor, og når?
Citizenship Measure kan være et nyttig verktøy for å måle i hvilken grad personer med rus- og psykiske helseproblemer opplever at de har tilgang til ressurser og muligheter som er sentrale for å kunne delta i og tilhøre nærmiljøet og samfunnet. Spørreskjemaet kan brukes i forskning, eller som ledd i langvarig oppfølging i helse- eller sosialtjenester, fortrinnsvis på kommunalt nivå.
Ved bruk i helse- og sosialtjenester kan dette verktøyet være med på å rette fokus mot ulike sosiale og relasjonelle forhold som kan påvirke den enkeltes tilhørighet og livskvalitet, og identifisere områder som fungerer eller ikke fungerer.
Av erfaring varierer tidsbruken fra person til person, fra ca. 10-60 minutter. Ved bruk som ledd i oppfølging bør det settes av tid til å reflektere over svarene.
Skåring
Ved utfylling besvares 45 spørsmål om opplevd medborgerskap på en skala fra 1 (i svært liten grad/aldri) til 5 (i svært stor grad/alltid).
Ved skåring grupperes spørsmålene i følgende syv domener:
1) Tilhørighet: 6, 7, 11, 13, 17, 26, 27, 30, 31, 35 og 42
2) Innflytelse og tilgang til ordinære tjenestetilbud: 5, 28, 43, 45
3) Relasjoner og omsorg: 9, 32, 33, 38
4) Borgerrettigheter: 10, 12, 14, 23, 24, 37, 44
5) Rett til livsnødvendig beskyttelse og hjelp: 2, 16, 21, 25, 36
6) Valgmuligheter: 1, 3, 4, 18, 19, 29, 39, 40, 41
7) Deltakelse og engasjement: 8, 15, 20, 22, 24
Deretter beregnes samlet gjennomsnitt for spørsmålene i hver av de ulike domenene.
Kompetansekrav
Det er ingen formelle eller spesifikke krav til opplæring før verktøyet kan tas i bruk. Verktøyet bør brukes av personer med kjennskap til medborgerskap og/eller med grunnleggende helse- eller sosialfaglig kompetanse. Det anbefales å sette seg inn i relevante forskningsartikler før bruk, se liste nedenfor. I tillegg er fordelaktig med intervjuteknisk kompetanse i de tilfeller det er aktuelt.
Distribusjonsrettigheter
Nasjonal kompetansetjeneste ROP har fått distribusjonsrett av Michael Rowe for PDF-versjon av kartleggingsverktøyet, til fri, ikke-kommersiell bruk, både klinisk og i forskning.
view_list Last ned
link Artikler
-
Promoting recovery and citizenship in collaboration with residents in supported housing: a prospective comparative study (2022)
-
Citizenship matters: Translating and adapting the Citizenship Measure to Norwegian (2021)
-
The role of occupational meaningfulness and citizenship as mediators between occupational status and recovery: a cross-sectional study among residents with co-occurring problems (2021)
-
Reliability and Validity of a Newly Developed Measure of Citizenship Among Persons with Mental Illnesses (2016)
-
Social and clinical dimensions of citizenship from the mental health-care provider perspective (2016)
-
Going to the Source: Creating a Citizenship Outcome Measure by Community-Based Participatory Research Methods (2012)