Undersøkelsen viser at en tredel av alle pasienter i Norge som får behandling for psykisk sykdom har omsorg for barn under 18 år.
Ifølge norsk lov er behandlere innen psykisk helsevern pålagt å undersøke om en pasient har barn, og å oppgi dette i journalen til pasienten. Videre skal behandleren vurdere barnas behov, og henvise dem til relevante tjenester som for eksempel barnevernet, familierådgivere eller BUP etter behov.
Hvordan står det så til i praksis?
I studien Adult Mental Health Outpatients Who Have Minor Children: Prevalence of Parents, Referrals of Their Children, and Patient Characteristics har norske forskere i samarbeid med australske kolleger kartlagt hva som karakteriserer denne pasientgruppa og hva slags hjelp barna får fra støtteapparatet.
Data fra nasjonal kartlegging
Forfatterne hentet data fra en nasjonal kartlegging utført av Sintef i 2013. Opplysninger om i alt 23 167 polikliniske pasienter ble inkludert i analysen.
Klinikere fra 107 psykiatriske poliklinikker oppga sosiodemografiske opplysninger om pasienter som var foreldre, og opplysninger om hva slags henvisninger barna hadde fått. Pasienter ble også oppfordret til å delta i utfyllingen, og 57 prosent valgte å delta.
Studiens funn
- Studien viste at en tredel av pasienter ved psykiatriske poliklinikker har omsorg for barn under 18 år. En tredel av disse barna er blitt henvist til én eller flere instanser for å få hjelp.
- Barn som ble henvist, kom fra familier med lav utdanning, med enslige mødre, som ikke eide egen bolig, hadde et dårlig familienettverk og hadde moderat eller mindre alvorlig psykisk sykdom.
- Hos én av ti foreldre med barn var barnas behov ikke kjent eller ikke oppgitt.
Etterlyser bedre prosedyrer
Forfatterne etterlyser bedre prosedyrer for å kartlegge om pasienter innen psykisk helsevern har ansvar for barn, om de deler ansvaret og om barnas alder. Behandlere må få bedre rutiner på å vurdere behovene til barna og henvise dem som trenger.
I tillegg bør behandlere få opplæring i hvordan psykisk sykdom kan påvirke foreldrerollen og om de ulike hjelpetilbudene som fins for disse familiene og som de kan henvises til, konkluderer forfatterne.
Gir økt kunnskap om behov og praksis
Førsteforfatter Torleif Ruud, Professor emeritus ved Klinikk for helsetjenesteforskning og psykiatri ved Universitetet i Oslo, mener funnene bekrefter det en har funnet ved studier i andre land.
– Det viktigste ved denne studien er at vi kunne analysere et nasjonalt datasett på tvers av psykisk helsevern i hele landet. Eneste tidligere tilsvarende undersøkelse ble gjort i en stat i Australia omtrent ti år før materialet i vår studie ble samlet inn, forteller forskeren.
Internasjonalt ledende forskere som deltok i arbeidet med studien vurderte den som et viktig bidrag til kunnskap om behov og nåværende praksis.
Må følge den lovpålagte plikten
Ruud ønsker å trekke fram at studien viste at behandlerne ikke kjente til barnas situasjon for én av ti pasienter.
Han mener behandlerne bør bli mer bevisst på å tenke på hele familien og følge den lovpålagte plikten til å undersøke om pasientene har barn og snakke med dem om barnas situasjon:
– Det har stor betydning for barnas helse og utvikling at de får den hjelp og støtte de trenger i en slik situasjon, understreker han.
Videre forskning
Ifølge professoren er helsemyndigheter, helseforetak og kommuner i økende grad opptatt av temaet:
– Resultater fra norske studier om barn som pårørende er blitt brukt aktivt av både myndigheter, helseforetak og kommuner i arbeidet med å forbedre og videreutvikle oppfølgingen av familier og barn der en av foreldrene rammes av sykdom eller rusproblem.
Ruud ser for seg at videre forskning inkluderer mer detaljert informasjon om barna ut fra forhold han og medforskerne hans savnet informasjon om i sine analyser:
– Dersom helsemyndighetene fortsetter med å gjennomføre slike nasjonale kartlegginger som vår studie var en del av, er det grunn til å tro at spørsmålene om barna til pasientene i psykisk helsevern gjentas for å se om oppfølgingen er blitt bedre, avslutter han.
Kilder: Torleif Ruud, Darryl Maybery, Andrea Reupert, Bente Weimand, Kim Foster, Anne Grant, Bjørg Eva Skogøy og Solveig O. Ose. Adult Mental Health Outpatients Who Have Minor Children: Prevalence of Parents, Referrals of Their Children, and Patient Characteristics. Frontiers in Psychiatry, 2. April 2019; doi: 10.3389/fpsyt.2019.00163