Det sier Berit Nordstrand, overlege ved Trondheimsklinikken, spesialist i klinisk farmakologi og også utdannet kognitivterapeut.
Tærer på lager
De siste 13 årene har hun jobbet som overlege innen spesialisert tverrfaglig rusbehandling i Rusbehandling Midt-Norge. Hun er forfatter og foredragsholder med tema rundt hverdagsmat som det beste utgangspunktet for et godt liv.
Kroppen bruker mye energi på å produsere stressdempende hormoner. Hvis ikke blir det hjertebank og energinivået forsvinner. Vi starter å trøstespise noe søtt og å drikke kaffe, og tærer på vårt vitamin- og minerallager. Immunforsvaret er forvirret i mangel på nødvendige byggeklosser og lager kroniske betennelsesstoffer i kroppen. Bakteriehjelperne i tarmen vil helst ha fet fisk, rotgrønnsaker, hvitløk, ingefær og kål – særlig grønnkål – for å programmere kroppens beredskapsstyrker og gjøre immunforsvaret klar for innsats. Men de får i stedet mengder av raffinerte karbohydrater og sterkt bearbeidet, gjerne næringsfattig mat.
Store på pizza og Pepsi
– I Norge spiser vi like mye ferdigpizza som 80 millioner tyskere og vi drikker opp hele ti prosent av verdensproduksjonen av Pepsi Max, sier Nordstrand. Hun vil til livs at behandlingsklinikkers søppelkasser overfylles av tomme brusflasker og esker etter ferdigpizzaer. Nordstrand mener ernæringskunnskap må være er en del av behandlingen av pasientene. Derfor har de matkurs for døgnpasienter og dagpasienter. Nordstrands erfaring er at de er opptatt av å spise sunt, som en del av det å ta en omstart i livet og å sjøl bidra til å løfte seg fysisk og mentalt til å klare livet.
Men det må legges til rette for det. Derfor bør skålen med kjeks erstattes av skål med nøtter som et lite, men viktig signal, mener Nordstrand.
Trenger ofte vitamintilskudd
Nordstrand anbefaler at helsepersonell bruker Kosthåndboken fra Helsedirektoratet, som kom ut i 2012. De bør også kartlegge ernæringstilstand ved innkomst og diskutere hva slags prøver som bør tas ut fra målgruppens helsetilstand og livsstil. 75 prosent av pasientene ved Trondheimsklinikken har hepatitt C og trenger å styrke kroppens forsvarssystem. Derfor bør de vurderes for ekstra tilskudd av B- og D-vitaminer og fiskeolje/tran.
Nordstrand vil at pasientene læres til å ta kloke valg - også matvalg. Kostholdsbehandling bør være en naturlig del av all rehabilitering. Hold kostholdskurs, lag mat og del måltid med dem, råder hun. Kunnskap om muligheter med mat vil påvirke matsuget og lystene våre. Når pasienten vet at nøtter er mineralbomber, og at det brune skallet rundt nøttene inneholder 90 prosent av næringsstoffet, så lærer de å ta vare på dette som av de fleste oppfattes som bøss.
Bruk sterke farger
Når de lærer om hvordan vitaminer og mineraler kan bidra til en bedre hjernefunksjon, demping av angst, bedre konsentrasjon og mindre russug, så vil de få lyst på råvarer som kan tilby slike effekter. Slik lettfattelig og kjapp informasjon er de opptatt av og glad for å få, er Nordstrands erfaring.
Hun oppfordrer helsepersonell til å inspirere pasientene til å lage mat som inneholder sterke farger. Grønnsaker er rimelige, så fyll opp fat på institusjonene. De gir svært mange nyttige byggeklosser per tygg, demper gjerne både søtsug og russug og bedrer konsentrasjon og hukommelse. Et flott utgangspunkt for behandling, mener Nordstrand.
Hun har gitt ut én matbok hittil, den neste kommer i oktober. Les mer om Nordstrands ernæringsråd