«Fastlegeordningen er i ferd med å møte veggen og trenger politisk hastetime,» er dommen fra initiativtakerne til «Håndbok om Fastlegeordningen».
Målet er å gi råd og innspill slik at beslutninger om ordningen kan tas på best mulig grunnlag, samt bidra til et nytt ordskifte om ordningen. For fastlegeordningen «representerer en del av grunnmuren i den norske velferdsmodellen», mener redaksjonsgruppa. Spørsmålet er hvordan ordningen kan endres og fornyes til beste for den enkelte pasient og samfunnet som helhet.
NKROP bidrag
NKROP leder Lars Lien og seniorforsker Jørgen Bramness har, sammen med Torgeir Gilje Lid, skrevet to kapitler i håndboken: Om fastlegen som folkehelseaktør og om fastlegen og ROP-pasienter.
Lien, Lid og Bramness minner om at slik fastlegerollen er utformet i dag, med stykkprisfinansiering og for lange lister, kan ROP-pasienter risikere å ikke få den hjelp de burde få og som andre mennesker nyter godt av. Egenandelen gjør at mange ROP-pasienter unnlater å oppsøke fastlegen, samtidig som en konsultasjon på 15-20 minutter langt fra er nok til å dekke pasientgruppens hjelpebehov.
«For mange ROP-pasienter er fastlegen en uunnværlig støttespiller, og fastlegene må gis rammer og muligheter til å delta i teamet til beste for både psykisk og somatisk helse til pasientene», skriver de.