Lena Wiklund Gustin, sykepleier og professor ved universitetet i Tromsø, mener samtalene som sykepleiere har med pasienter innen psykisk helsevern ofte ikke blir gitt samme gyldighet som samtaler med psykiatere og leger. Wiklund Gustin er medforfatter av studien A sanctuary of safety: A study of how patients with dual diagnosis experience caring conversations.
− Praten med sykepleieren blir gjerne sett på som bare en samtale man har i mellomtiden, mens pasienten venter på å komme i terapi, påpeker hun.
Hun er opptatt av å understreke at samtalene mellom pasienter og sykepleiere er god behandling i seg selv og kan være et viktig bidrag i recovery. Hun er særlig opptatt av at personalet blir minnet på dette.
Hva er en omsorgsgivende samtale?
Hensikten med studien var å utforske og belyse hvordan pasienter med samtidig psykisk sykdom og rusavhengighet opplevde samtalene med sykepleiere på en poliklinikk som omsorgsgivende («Caring conversation»).
Studien hadde relativt få deltakere: tre kvinner og to menn i alderen 27 til 58 år. Alle var pasienter ved en offentlig poliklinikk for rusavhengighet. Datamaterialet ble hentet inn gjennom semi-strukturerte intervjuer med åpne spørsmål, og forfatterne benyttet en fenomenologisk-hermeneutisk tilnærming i analysen og tolkningen av datamaterialet.
En trygg havn
Forfatterne fant tre temaer i samtalene førsteforfatter Åsa Priebe hadde med deltakerne:
- Gjensidighet skaper trygghet og fellesskap
- Lidelse blir gjort synlig og forståelig
- Selvfølelsen blir gjenopprettet
Disse tre temaene samlet forfatterne til ett hovedtema: Opplevelsen av å ha en trygg havn der ROP-pasienter kan få lindring for lidelsene sine og få tilbake verdigheten og selvfølelsen.
Omsorgsfull samtale med sykepleier bidrar også til recovery fordi man gjennom samtalen kan lære og forstå egen situasjon og bli i bedre stand til å håndtere vanskeligheter. Dette igjen kan bidra til at brukere tar informerte beslutninger om egen behandling.
Kan bruke tid på samtalene
Medforfatter professor Lena Wiklund Gustin er sykepleier og underviser både ved Universitetet i Tromsø og ved Mälardalens Högskola i Sverige.
− Undersøkelsen viser at disse menneskene, som lever kaotiske liv med rus og psykisk sykdom, trenger et rolig sted, et sted der de kan puste ut og være seg selv, sier professoren i en kommentar til studien.
Hun beskriver den ivaretakende samtalen som en samtale der pasienten kan forsone seg med lidelsen og ut fra det begynne å endre ting. Sykepleiere kan ha mulighet til å bruke mer tid i samtalen enn man har til rådighet i kortvarige terapier hvor det er stort fokus på endring.
− Er man for rask med «du må forandre deg», kan det oppfattes som «du er ikke bra nok som du er».
Nytt syn på seg selv
Wiklund Gustin viser til at denne pasientgruppen er personer som opplever mye stigma, både fra samfunnet og fra dem selv.
- I en omsorgsfull samtale med en sykepleier – eller en annen behandler – da kan pasienten oppleve å treffe et menneske som lytter og som setter av tid til dem. Behandlere som ikke bare ser problemene deres, men også personen de er – da skjer det noe. Da vokser selvfølelsen; de kan se seg selv som personer med ressurser og verdi, forteller hun.
Styrkende også for personalet
Wiklund Gustin mener det er viktig for helsepersonale å bli minnet på at man faktisk kan gjøre noe for denne pasientgruppen, selv om det kan være vanskelig å akseptere at det ikke er snakk om store endringer:
− Tenker man i kategorien frisk-syk, er det store utfordringer med denne gruppen. Jeg tror det er viktig å ikke overgi pasientgruppen, men beholde troen på at det personalet gjør, har betydning, selv om pasientene ikke blir «friske».
Hun påpeker at studien viser at disse samtalene faktisk er nyttige og har verdi, og tror det er viktig også for personalets egen selvfølelse å vite dette.
Kilder: Priebe Å, Wiklund Gustin L, Fredriksson L. A sanctuary of safety: A study of how patients with dual diagnosis experience caring conversations.International Journal of Mental Health Nursing, 2018 Apr; 27(2):856-865. doi: 10.1111/inm.12374. Epub 2017 Aug 7.