Lisa Najavits er psykologspesialist PhD, direktør for Treatment Innovations og professor ved University of Massachusetts Medical School. Hun forteller at traumer tidligere ikke har blitt tillagt så stor vekt, og at vi ikke helt har forstått hvordan traumer kan utarte seg.
- Vi har tenkt at traumer er noe som kun rammer tidligere militære som har opplevd krig. Nå vet vi at traumer kan ramme alle typer mennesker, også barn og kvinner, sier Najavits.
Bør behandles så tidlig som mulig
Ubehandlet traume kan gi en rekke symptomer. Noen har få og noen har mange. Noen har symptomer som går over etter kort tid, mens andre har langvarige symptomer og utvikler PTSD.
- Det finnes en klar link mellom traume og avhengighet, både innen rusmidler, gambling, mat, forbruk og selvskading. Når vi vet at to av tre som har en ruslidelse, har også traumehistorie, er det nærliggende å tro at de bruker rusen for å bedøve smertene. Men dette går også andre veien. Folk som har et rusproblem, er gjerne mer utsatt for traumer, på grunn av livet de lever, sier Najavits, og legger til:
- Samtidig vet vi at ikke alle som har hatt en traumatisk hendelse, får PTSD. De fleste symptomer på traume går over etter én til tre måneder. Har man symptomer som vedvarer utover dette, må man få behandling.
Viktig å spørre
- Det er viktig å spørre om pasienten har symptomer på traume. Mange forteller ikke om det, hvis de ikke blir spurt, sier psykologspesialisten.
Hun anbefaler helsearbeidere som jobber med mennesker med ruslidelser, å utrede for traume.
- Dersom det kommer frem at en pasient med ruslidelse også har traumer eller PTSD, er det viktig å behandle begge tilstandene samtidig. Det vil nemlig kreve en helt annen behandling, enn om pasienten kun hadde en av de to tilstandene, sier hun.
Spørreskjema for diagnostikk av PTSD
Behandle traumet i nåtid
- Ofte behandler vi traume med å gå tilbake og inn i det som skjedde. Når noen har en ruslidelse i tillegg, er det ikke sikkert at de er sterke og trygge nok til det. Hvis pasienten ikke er klar for det, kan en slik adressering av hendelsen føre til større misbruk, og pasienten kan bli verre, sier Najavits.
Najavits har utarbeidet en behandlingsmodell for PTSD og rusmisbruk, kalt Seeking Safety. Der behandler man traumet ut fra nåtid, uten å gå tilbake og inn i hendelsen.
- Seeking Safety kan brukes både av profesjonelle og ikke-profesjonelle. Metoden krever ingen utdannelse eller trening. De aller fleste som har traumeproblematikk og/eller rusavhengighet, blir ikke behandlet for det, sier hun.
Deltar på Septemberkonferansen
I Najavits bok, Seeking Safety - a Treatment Manual for PTSD and Substance Abuse, kan man lese mer om modellen.
Najavits har også nylig gitt ut boken Finding Your Best Self - Recovery from Addiction, Trauma, or Both. Sistnevnte er en selvhjelpsbok.
Lisa Najavits skal forelese på Septemberkonferansen, som arrangeres av Ressurssenter om vald, traumatisk stress og sjølvmordsførebygging (RVTS Vest) den 9. og 10. september. Tema er traumer og rus. Najavits skal snakke om sammenhengen mellom traume og rus, og hvordan behandle personer som strever med dette.