Rapporten Statusrapport for FACT-satsingen i Vestre Vikens opptaksområde, prosjektperioden 2018-2021 er basert på to uttrekk i journalsystemet DIPS. Det første følger utvikling fra oppstart i FACT 2019-2021, mens det andre ser på endringer fra 24 måneder før til 24 måneder etter inklusjon i FACT.
FACT (står for Flexible Assertive Community Treatment. Det er en behandlingsmodell som gir oppsøkende, samtidige og helhetlige tjenester til mennesker med alvorlige rus og eller psykiske lidelser.
Rapporten viser en reduksjon på 52 prosent i antall liggedøgn, 33 prosent i antall innleggelser og en reduksjon i gjennomsnittlig liggetid på 29 prosent. Antall pasienter på tvang med og uten døgn, er redusert med 35 prosent. Dette gjaldt 292 personer som ble tatt inn i FACT i 2019 og som fikk intensiv oppfølging.
Bedre tilbud og mer stabilitet
- Vi har veldig mange dyktige fagfolk både fra kommuner og spesialisthelsetjenesten som jobber i FACT-teamene. Vi ser at både antall innleggelser, antall døgn og antall tvangsvedtak går ned, samtidig som antall ambulante konsultasjoner går opp. Da er det stor grunn til å tro at det reflekterer et bedre behandlingstilbud og høyere grad av stabilitet blant brukerne i FACT-teamet, sier Bror Just Andersen. Han er prosjektleder for FACT-evalueringen og spesialrådgiver ved Klinikk for psykisk helse og rus i Vestre Viken HF.
De første fem FACT-teamene i Vestre Viken ble opprettet som et samarbeid mellom kommune i Vestre Viken opptaksområde til de fem distriktspsykiatriske sentrene (DPS). Dette var i Asker, Bærum, Drammen, Kongsberg og Ringerike. Erfaringene viste imidlertid at det var behov for flere team og det ble derfor opprettet nye team i Bærum og Hallingdal i 2020, og Drammen og Kongsberg i 2021. Alle teamene inngår i analysene av uttrekket fra 2019-2021 i rapporten.
Les også: FACT Gjøvik - Vi bruker mindre tvang
Forskjell på bruk av sykehus og DPS
I rapporten er det ikke skilt mellom innleggelse på sykehus og DPS. Teamene som ligger langt unna sykehus, som Kongsberg og Ringerike, benytter seg oftere av døgnavdelingen på DPS.
- Vi ser at de har litt flere innleggelser med færre døgn per innleggelse. Siden de bruker lokal døgnavdeling ved DPS i stedet for sykehus, har de sannsynligvis noe lavere terskel for bruk av døgnbehandling. I Drammen, Asker og Bærum, benyttes sykehusavdelingene på Blakstad noe mer aktivt. Der er det færre, men noe lenger innleggelser, sier Andersen.
Les også: Fact-team i rurale strøk - Slik jobber vi i Lofoten
Manglet ambulerende tjenester
Prosjektlederen understreker at de ikke har noen nullvisjon om verken innleggelse eller tvang. Målsetningen har fra starten av vært å unngå uønskede og unødige innleggelser.
- Før vi etablerte FACT, hadde vi sannsynligvis for mange innleggelser, både frivillige og med tvang. Av ulike årsaker har en del pasienter i denne målgruppen utfordringer med å møte til behandling ved poliklinikkene. Før FACT hadde mange steder lite eller ingen ambulerende tjenester. Manglende ambulerende oppfølging kunne igjen føre til ustabilitet og forverring og verste fall innleggelse med tvang, sier Andersen.
Les også: Positiv utvikling av oppsøkende tjenester
Stor verdi for pasientene
I et kvalitetsforbedrende arbeid ønsket Klinikk for psykisk helse og rus å finne ut hva som karakteriserte de pasientene som ofte var innlagt.
- Analysene viste at veldig mange var innenfor målgruppen til FACT, og mange hadde tvangsvedtak. Konklusjonen var at vi måtte gjøre en annen type innsats enn bare å fortsette som vi gjorde. Både ambulering og arbeidsmetodene som FACT jobber etter ser ut til å ha stor verdi for disse pasientene. De ansatte i FACT både fra kommunene og DPS jobber sammen, samtidig og helhetlig hvor recovery er sentralt, sier Andersen.
Andersen trekker blant annet frem det tette og gode samarbeidet med kommunen som en suksessfaktor i FACT.
- Mange av de ansatte i kommunen har mye erfaring med å jobbe hjemme hos brukerne. Det er en verdi som er uvurderlig for den suksessen vi nå føler at FACT-teamene våre har. Vi klarer oss ikke uten denne samhandlingen, sier han.
Les også: Tre områder der FACT-team kan fremme medborgerskap
Nye undersøkelser
I dag er det opprettet to FACT-team ved alle DPS-ene i Vestre Viken, ti team tilsammen. FACT Sikkerhet er etablert som pilot ved Blakstad sykehus, og seks FACT Ung-team er under etablering.
I tiden fremover, skal FoU-avdelingen jobbe med en kvalitativ undersøkelse ved Bærum DPS. Der undersøker de erfaringer hos enkelte pasienter, medarbeidere og ledere i FACT-teamene og i Bærum kommune. De planlegger også å gjennomføre tverrsnittsundersøkelser med bruker-tilbakemeldinger fra pasientene, og de er i gang med fidelitymålinger med de nye teamene.
Evaluering av FACT-team i Norge
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) har gjennomført en forskningsbasert evaluering av de sju første FACT-teamene i Norge. Der ble det kartlagt antallet innleggelser og oppholdsdøgn med og uten tvang i psykisk helsevern i en fireårsperiode; to år før og to år etter at de ble inkludert i FACT-teamene.
Resultatene viste at det var en signifikant reduksjon i antallet brukere som hadde vært innlagt i psykisk helsevern etter inntak i FACT, sammenlignet med toårsperioden før inntak. Det var like mange innleggelser etter inntak i FACT, men andelen innleggelser på tvang var redusert med 42 prosent. Antallet oppholdsdøgn totalt var redusert med 33 prosent etter inntak i FACT, og antallet oppholdsdøgn på tvang var redusert med 40 prosent.