I studien Naloxone distribution and possession following a large-scale naloxone programme har forskere sett på resultatene av et storstilt utdelingsprogram av nalokson i regi av SERAF.
− Utgangspunktet for prosjektet var at rusbrukere som er utenfor LAR eller annen rusbehandling har høy risiko for overdose, og at vi ville nå ut til dem. Hele poenget med prosjektet er at det skal finnes en nesespray i nærheten av der det skjer overdoser, sier leder av nalokson-prosjektet ved SERAF, professor Thomas Clausen.
Utdelingsprosjektet var en del av Nasjonal overdosestrategi, og det var SERAF i samarbeid med kommunene som sto for utdelingen. Prosjektet er finansiert av Helsedirektoratet, og formålet var å forebygge overdosedødsfall.
Forskerne fra SERAF ville undersøke om utdelingsprosjektet hadde klart å nå ut til en vesentlig del av målgruppen i byene der prosjektet var etablert.
Mange har fått tilbud om nesespray
Prosjektet startet opprinnelig med Bergen og Oslo som pilotbyer, og senere ble til sammen sju norske byer med i datamaterialet for perioden 2014 til 2017.
Nalokson ble gjort tilgjengelig gjennom lavterskeltilbud, og prosjektet har ført til høye utdelingsrater. I dag er rundt 30 byer/kommuner med i prosjektet, og bortimot 10 000 sprayer har blitt delt ut så langt.
Nesesprayer med nalokson ble delt ut til brukere av rusmidler for å kunne være tilgjengelig der overdoser kunne forekomme.
Brukere, familiemedlemmer, venner og andre som selv vurderte at de kunne komme til å være et sted en overdose kunne skje, fikk tilbud om en 5-10 minutters opplæringsøkt i hvordan nesesprayene brukes.
15 prosent har brukt nalokson på andre
I et annet prosjekt i regi av Folkehelseinstituttet rekrutterte man i alt 497 personer som brukte lavterskeltilbud i kommunene og spurte om disse hadde fått tilbud om nesespray. Alle deltakerne var brukere av illegale rusmidler.
Deltakerne ble spurt om de hadde nalokson på det tidspunktet intervjuet ble gjennomført, om de hadde fått opplæring i bruk av nesesprayen og om de hadde gitt nalokson til noen som var bevisstløse.
Over halvparten oppga at de hadde fått opplæring i bruk av nalokson-nesespray. Over 40 prosent hadde nalokson tilgjengelig, og 15 prosent kunne rapportere at de hadde brukt nalokson på andre.
Evalueringen viser at det norske naloksonprosjektet har nådd ut til en stor del av rusmiddelbrukere i risikosonen, men også at det er flere som har behov for nesespray fra prosjektet.
Viktig med støtte fra myndighetene
Professor Thomas Clausen mener evalueringen viser at det nytter å sette i gang med et stort prosjekt som dette og langt på vei lykkes med det.
– Man må bare komme i gang og dele ut i en viss tid før en når en viss metning, understreker han.
Clausen viser til at byene som var med i prosjektet fra starten av, hadde delt ut flest sprayer og til størst andel av brukerne som senere ble spurt om de hadde fått spray.
Clausen fremhever at suksessen med nalokson-prosjektet i Norge i stor grad skyldes støtte fra myndighetene:
− Her i landet fins det vilje til å fjerne byråkratiske barrierer for hele prosjektet, noe som har bidratt til at prosjektet har vært så vellykket, forteller han.
Fikk fritak
SERAF-forskeren sammenligner det norske overdoseprosjektet med et lignende tiltak i Danmark. Der har man holdt på lengre enn i Norge, men de første årene oppnådde man bare å få ca. 1000 sprayer ut blant folk, fordi det var krav om individuell resept og opplæring i bruken av spray fra en lege.
I Norge fikk man fritak for kravet om individuell resept, og ansatte i lavterskeltiltak, uansett fagbakgrunn, kunne dele ut nesespray etter et kurs i regi av SERAF.
Prosjektet i Norge har nådd ut til målgruppen i stor grad, oppsummerer Clausen.
Nalokson-prosjektet skal fortsette å være en del av Nasjonal overdosestrategi, og i disse dager sendes det ut en plan for 2019 og årene videre:
– Vi kjenner ikke detaljene ennå, men ambisjonen er å utvide prosjektet ytterligere, avslutter Clausen.
Kilder: Desiree Madah-Amiri, Linn Gjersing, Thomas Clausen. Naloxone distribution and possession following a large-scale naloxone programme.Addiction. 2018 Aug 20. doi: 10.1111/add.14425.