I 2019 startet arbeidet med å kvalitetssikre det overdoseforebyggende arbeidet i ARA seksjon døgn. Forbedringsmetodikk ble benyttet, og i mai 2020 gikk startskuddet for forbedringsprosjektet.
Anne Kristine Sjaastad Walldén, fag- og kvalitetskoordinator ved ARA, forteller at de har satt i gang en rekke tiltak for å forebygge overdoser.
- På innkomstdagen kartlegges alle pasienter for overdoserisiko. De får også utdelt overdosekort og informasjon om risikofaktorer og forebygging, sier hun.
Kriseplan innen syv dager
En kriseplan skal lages innen syv dager. Planen kan justeres under hele innleggelsen. Ved prosjektstart, var gjennomsnittlig tid for når kriseplan forelå, 29 dager.
- Vi oppdaget at det tok for lang tid før kriseplanene ble ferdigstilt. Vi ønsket å sikre at pasienter som skriver seg ut før tiden, eller tidlig i behandlingsløpet, også har en kriseplan. Vi laget en ny mal med kjernepunktene som skulle ferdigstilles innen, og helst før, syv dager etter innleggelse, sier Walldén, og legger til at per i dag, er den gjennomsnittlige tiden for når kriseplan foreligger, på to dager.
Les også: 7 tips til forebygging av overdoser i kommunene
Opplæring i HRL
Alle pasientene får også teoretisk og praktisk opplæring i kameratredning (hjerte- og lungeredning - HLR) under innleggelsen. Målet var at 70 prosent av pasientene skulle ha gjennomført opplæring i HLR.
- Utover i prosjektperioden har tallene ligget stabilt over målet. 92 prosent av de siste 25 pasientene har gjennomført teoretisk og praktisk opplæring i HLR, sier Walldén.
Det ble også satt et mål om at 90 prosent av pasientene skulle ha fullstendig registreringsskjema for overdoseforebyggende arbeid. Dette tallet ligger i dag på 100 prosent.
- Dette er vi svært fornøyd med. Vi har forbedret praksisen, hevet pasientsikkerheten og vi er stolte over å kunne presentere og dokumentere arbeidet vi gjør. ARA seksjon døgn arbeider godt med forebygging av overdoser, konkluderer Walldén.
Sikres videre oppfølging etter utskrivelse
I tillegg informeres pasientenes pårørende og samarbeidspartnere, i for eksempel kommunen, om eventuell risiko for overdose og forebyggende tiltak.
På utskrivningsdagen, påminnes pasientene kriseplan. De får også utdelt overdosekort dersom de har mistet det, og alle pasienter tilbys og sikres at de har oppfølging fra helsepersonell i tiden etter utskrivelse.
I forkant av oppstart fikk alle ansatte opplæring i forebyggende tiltak og overdoseplakater ble plassert på strategiske plasser i seksjonen.
Les også: Monas bror døde etter overdose: - Jeg har hatt mye dårlig samvittighet
Brukervennlige verktøy
Prosjektgruppa og miljøpersonalet, har også modifisert det nasjonale prosjektets verktøy, slik at det er tilpasset daglig drift og er så brukervennlig som mulig. Registreringsskjemaet og overdosekortene ble tilpasset i forkant og justert underveis.
- Vi har også innført «Helseuka» i forbindelse med prosjektet. Opplæring av pasientene i kameratredning er en av flere psykoedukative tilnærminger denne uka. I tillegg er det informasjon på blant annet rusmidlers virkning og skadevirkninger, sier Walldén.
Opplæring i rus på somatiske avdelinger
Walldén forteller at de parallelt med prosjektet, har arbeidet med å gjøre avdelingen og faget kjent i somatiske avdelinger på sykehuset.
- Mange i vår pasientgruppe trenger somatisk behandling, og vi ønsker å bidra til økt fokus på rus og overdoserisiko i somatiske avdelinger, sier hun.
Dette har blant annet resultert i en faglunsjserie i fem deler - «Rus i somatikken», for ansatte ved to somatiske avdelinger.
- Her ga vi opplæring i blant annet abstinensbehandling og overdoseforebyggende tiltak som vil være viktig ved innleggelser i somatikken, sier Walldén.
Økning i henvendelser fra somatikken
- Vi ga i tillegg generell opplæring om ulike rusmidler og virkningsprofil, om hva rusbehandling er og mer spesifikt hva vi i ARA tilbyr. Vi ser en tydelig økning i antall henvendelser fra leger og sykepleiere i somatiske avdelinger i kjølvannet av faglunsjserien, sier Walldén.
- Det er også en økning i antall henvendelser der det ønskes at ARA kommer for å informere innlagte pasienter om rusbehandling, sier hun videre.