Se Svein Øverland sitt innlegg på WEBROP 2021:
Hvordan håndtere situasjoner med personer som kan være truende eller som vil skade deg
NKROP og NAPHA har hentet inn dyktige fagfolk som skal belyse og gi oss mer kunnskap om:
- hva vold er
- hvordan vi kan forstå volden
- hvordan akutte situasjoner som oppstår utenfor institusjoner kan håndteres
Dyktige foredragsholdere
Per Isdal
Først ut er psykologspesialist Per Isdal. Han skal holde foredrag om voldens psykologi.
Isdal er grunnlegger av stiftelsen Alternativ til vold (ATV), et av de første behandlingstilbudene i Europa for menn som har volds- eller aggresjonsproblemer mot samlivspartner.
Etter å ha jobbet med voldsutøvere gjennom en rekke år var han i ferd med å bli utbrent, resultatet ble foredraget og boken Smittet av vold.
Svein Øverland
Nummer to i rekken er psykologspesialist Svein Øverland med et foredrag om hvordan voldshendelser som involverer personer med rus og psykisk lidelse (ROP-lidelse) kan håndteres.
Svein Øverland leder Nasjonal enhet for rettspsykiatrisk sakkyndighet og er rådgiver for Forvaringsavdelingen i Trondheim fengsel.
Han har gitt ut tre bøker og bidratt med kapitler i flere fagbøker.
Øverland er spesialist i klinisk psykologi og har spesialistutdanning innen rettspsykologi. Han har vært fengselspsykolog, helsestasjonspsykolog og vært leder av institusjoner for ungdom både innen barnevernet og det psykiske helsevernet.
Han driver også "Når ulven kommer" sammen med psykolog Hans Andreas Knutsen i Litteraturhuset i Trondheim og er medeier i Overvinne.no
Samhandling mellom politi og helse
På slutten av dagen får vi en samtale mellom en representant fra politiet og en representant fra sikkerhetspsykiatrien. De vil ta opp problemstillinger knyttet til hva som skjer i akutte voldssituasjoner hvor politiet involveres.
- Hvilken informasjon bør/kan formidles mellom etatene i akutte situasjoner?
- Hvilken rollefordeling blir det mellom politiet og helse?
- Hva skal til for å sikre et godt samarbeid mellom de to etatene?
Deltakere i samtalen blir:
Roar Nyborg, politioverbetjent og fagleder ved Innlandet politidistrikt
Terje Børseth-Olebakken, vernepleier ved enhet for sikkerhetspsykiatri ved Sykehuset Innlandet
Samtalen skal ledes av faglig rådgiver ved NKROP, Kari Nysveen.
Digital foredragsrekke
Foredragsrekken strømmes direkte på NKROP sin Youtube-kanal og er gratis tilgjengelig for alle interesserte. Sett av dato og tid!
Program
Kl. 12.00 - Per Isdal - Voldens psykologi
Kl. 13.00 - Svein Øverland - Hvordan håndtere en (potensiell) voldshendelse med en ROP-pasient? (Klinisk vignett som utgangspunkt)
Kl. 14.00 - Roar Nyborg, politioverbetjent og fagleder ved Innlandet politidistrikt og Terje Brøseth-Olebakken, vernepleier ved enhet for sikkerhetspsykiatri, Sykehuset Innlandet - Samhandling mellom politi og helse
Arrangører for webinaret er Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) og Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA).