Dette er en kronikk som stod på trykk i Klassekampen 13. september 2021.
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) ønsker sammen med 12 bruker- og pårørendeorganisasjoner samt Norsk Psykologforening, Norsk Sykepleierforbund(NSF-SPoR) og Fagforbundet, å rette søkelyset mot urimelig forskjellsbehandling av pasienter.
Vi mener det er svært urimelig at pasienter som er innlagt på behandlingsinstitusjoner innenfor rus og psykisk helsevern ikke har samme trygderettigheter under innleggelse som pasienter innlagt ved somatiske sykehusavdelinger. Med dagens praksis opplever mange pasienter med rus- og psykiske lidelser seg som annenrangs pasienter.
I dag fungerer systemet slik at personer som er innlagt ved behandlingsinstitusjoner innenfor rus og psykisk helsevern får redusert sin uføretrygd etter tre måneders innleggelse. Slik er det ikke for de som har opphold ved somatiske behandlingsenheter.
De fleste pasienter innenfor rus og psykisk helsevern har økonomiske forpliktelser utenfor institusjonen som må håndteres mens de er innlagt. Selv med mulighet til å søke andre støtteordninger kan tap av uføretrygd oppleves som en stor tilleggsbelastning.
Økonomisk usikkerhet bidrar ikke positivt i en tilfriskningsprosess. Det kan medføre stagnasjon i behandlingsprosesser og gi grobunn for ytterligere uhelse.
Ansatte, pasienter og pårørende opplever dagens regelverk som urimelig og påpeker at forskjellsbehandlingen hardest rammer de med alvorlige og sammensatte lidelser når de oftere er i behov av langvarige helsetjenester.
Representantforslag 274 S (2020–2021) fra stortingsrepresentantene Nicholas Wilkinson, Eirik Faret Sakariassen og Karin Andersen (Dokument 8:274 S) foreslo endringer i lov om folketrygd som kunne sikret likebehandling av alle innlagte personer.
Ved en slik endring ville pasienter med rus og psykiske helseproblemer på samme måte som de med somatiske helseproblemer blitt fritatt for reduksjon i sine ytelser fra folketrygden. Forslaget ble nedstemt.
Vi etterlyser politisk vilje og handlekraft til å ta tak i den urimelige forskjellsbehandlingen av ulike pasientgrupper. Like rettigheter til alle er et fundament i helsetjenesten og må også gjøres gjeldene på dette området til det beste både for den enkelte pasient, deres pårørende og for samfunnet som helhet.
Kronikken er signert av
- A-larm - Bruker- og pårørendeorganisasjon for åpenhet om rus og
behandling - Foreningen for human narkotikapolitikk
- IOGT
- Ivareta – pårørende berørt av rus
- Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse
- WSO – Landsforeningen We Shall Overcome (Bruker- og
interesseorganisasjon for menneskerettigheter, selvbestemmelse og
verdighet innen psykisk helse) - Marborg – Brukerorganisasjon på rusfeltet
- Mental Helse
- Mental Helse Ungdom
- RIO – en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet
- Barn Av Rusmisbrukere – BAR
- proLAR Nett – Nasjonalt forbund for folk i LAR
- Fagforbundet
- Norsk Psykologforening
- Norsk sykepleierforbund ved faggruppe NSF-SPoR