- Unge pårørende rapporterer om nesten dobbelt så dårlig psykisk helse som andre unge, herunder mye stress og dårlig samvittighet. De forteller at det ofte går utover skole, studier, jobb og det sosiale livet, sier Robin Kirknes Andreassen, prosjektkonsulent i Pårørendealliansen.
Spesielt de unge som er pårørende til noen med en rusavhengighet, rapporterer jevnt over at det i mye større grad påvirker deres sosiale liv. Det er mye stigma knyttet til rusavhengighet, og mange unngår å ta med venner hjem, dropper å gå på fester og mister kontakten med venner.
Egennytte og mestringsfølelse
Undersøkelsen ble utført av Helsedirektoratet, og resultatene ble publisert i april. Totalt 575 unge mellom 16 og 25 har besvart spørreundersøkelsen. Det er også gjennomført 42 dybdeintervjuer.
Men ikke alt er negativt med å være ung pårørende. Flere forteller om positive ting, som stor egennytte og mestringsfølelse.
- Likevel er disse positive følelsene mindre blant dem som er pårørende til en rusavhengig, sier Andreassen.
Les også: Manglende kartlegging av pårørende
Men hva trenger egentlig de unge pårørende?
De fleste forteller at de ønsker god behandling til den som er syk. Mange påpeker at de savner et tettere samarbeid med helsetjenesten, og at det bør finnes klare planer hvis situasjonen skulle forverre seg. Mange savner også bedre informasjon om sykdommen til den de er pårørende til, og om det å være pårørende.
- Det er stor etterspørsel etter et fast kontaktpunkt med noen de kan snakke med, på skolen eller i helsetjenesten. De trenger en anerkjennelse av sin status og innsats. I dybdeintervjuene kom det frem at det er et ønske om mer individuelle hjelpetilbud som kan vare over tid, sier Andreassen.
Les også: Slampoesi om møtet med helsevesenet
Ungdomsråd
For å finne mer ut om unge pårørendes situasjon og ønsker, har Pårørendealliansen opprettet et ungdomsråd. Ungdomsrådet er en gruppe på åtte unge pårørende som er tilknyttet bruker- og pårørendeorganisasjoner. Medlemmene er satt sammen for å nå et bredt spekter og ulike perspektiv innen somatikk, psykisk helse og rus. Målet er å kunne medvirke inn mot beslutningstakere på system- og tjenestenivå.
I april skal rådet delta og holde innlegg på den internasjonale unge pårørendekonferansen i Manchester.
Gode på unge pårørende i Storbritannia
- Storbritannia er ledende på unge pårørende. De har spesifikke ordninger som treffer unge pårørende og gir dem visse rettigheter, som det å være i jobb som omsorgsgiver, sier Andreassen. Han legger til at i Norge og i store deler av Europa er ikke unge pårørende en anerkjent gruppe i lovgivningen, og de faller ofte mellom to stoler.
- De er ikke helt barn lenger, men heller ikke helt voksne. Det er et veldig tydelig regelverk og retningslinjer rundt barn som pårørende. Plutselig kommer de i en alder der de må klare seg selv i større grad selv. Mange synes det er veldig vanskelig, sier han.
Les også: - Vi trenger ingen heiagjeng