«Jeg husker jeg tenkte første gangen jeg kom hit at jeg var glad for at det ikke var en sånn innelukka resepsjon og masse glassdører og harde overflater i sort og hvitt overalt. Når det er hardt rundt meg, så kan det gjøre meg hard også. Da greier jeg ikke å åpne meg. Men når jeg opplever at det er farger, bilder på veggene, hyggelige mennesker, så... ja, da kan det komme mye rart.»
Slik beskriver en ungdom det nystartede lavterskeltilbudet Ung Arena på Grønland i Oslo. Når man besøker lokalet, er det lett å kjenne seg igjen i beskrivelsen.
Lys og avslappet arena
Solen strømmer inn gjennom vinduene i skråtaket i toppetasjen, det er lyst og luftig. Hjertet i lokalet er et stort allrom med hjørnesofa, en ungdomsriktig stor flatskjerm, langt spisebord og kjøkkenkrok med komfyr og stekeovn. Det er vindu i alle dørene, også kjøkkenveggen har innvendig vindu. Innerst i lokalet fins et avslapningsrom, med lave hvite sofaer og mange store puter. Rommet er rolig og mykt – akkurat slik ungdommen ville ha det.
– Dette skal være ungdommens arena, et sted de føler seg velkomne og ønsker å stikke innom. De kom med mange innspill da vi innredet lokale. Blant annet ønsket de åpne arealer og å kunne se gjennom vegger og dører. Derfor har vi revet vegger og satt inn vindu i både dører og vegger, forklarer prosjektleder Inger Sønderland.
På ungdommens premisser
Ung Arena ble startet i fjor som et byomfattende lavterskeltilbud for ungdom mellom 12 og 25 år, som sliter med rus og/eller psykisk helse. Her kan ungdommen komme innom hvis de ønsker å prate med noen, det er ingen henvisningsplikt. Men hvis de ønsker, kan de få regelmessige samtaler med fagpersoner på huset. De kan også bli henvist videre til spesialisthelsetjenesten, hvis det trengs.
– Det fins mange helsetjenester for barn og voksne, men ungdom har lett for å falle mellom. Derfor må vi tenke egne tilbud for ungdom, påpeker Sønderland.
Prosjektet er inspirert av konseptet Headspace, et rådgivningstilbud til barn og unge som først ble utviklet i Australia og som nå blant annet fins i Irland og Danmark.
Et sted for samtale
«Jeg har gått til psykolog i flere år, og hun er kjempeflink altså, men jeg føler at her på Ung Arena så er det mindre regler, på en måte. Her er det ikke sånn at det er autoritetspersoner man snakker med, men heller folk som likestiller seg med deg,» er attesten fra en av ungdommene.
Prosjektleder Sønderland understreker at Ung Arena ikke er et fritidstilbud. Derfor er det ikke spill eller hobbyaktiviteter på senteret. Ung Arena er et samtalested, hvor ungdom kan snakke med andre på egen alder eller fagpersoner.
– Vi ser at mange av de som kommer hit synes det er vanskelig å føre en samtale med andre. Mange har sosial angst og lite aktivitet på fritiden. Vi har frivillige som jobber her, og mye av deres jobb er å tilrettelegge for samtale, forklarer Sønderland.
Unge erfaringskonsulenter
På Ung Arena jobber psykolog, familieterapeut, ruskonsulent og sosionom, samt frivillige. Ikke minst har Ung Arena ansatt tre-fire erfaringskonsulenter, unge mennesker med vidt forskjellige livserfaringer.
Sønderland forteller at mange av ungdommen som kommer hit har hatt dårlige opplevelser med psykologer og helsevesenet for øvrig. Da kan det være lettere å snakke med en annen ungdom, en erfaringskonsulent. Erfaringskonsulentene kan eventuelt etter hvert sluse ungdommen inn til samtale med fagpersoner. Samtidig er erfaringskonsulentene inspirerende. De gir håp og viser at ting kan bli bedre.
– Erfaringskonsulentene er vårt store «scoop». Det skjer igjen og igjen at hvis erfaringskonsulentene ikke er her, snur ungdommen i døren, sier Sønderland.
Tilbyr ulike kurs
UngArena er åpent for ungdom fra 12-16 tre dager i uken og fra 12-18 to dager i uken. Prosjektlederen mener det er særlig viktig at lokalet er åpent når ungdommen er ferdig på skolen. UngArena tilbyr også ulike kurs om ettermiddagene.
«Det er kanskje det Ung Arena har hjulpet meg aller mest med. Å sette ord på følelsene og sortere i alle tankene. Jeg ble også ganske raskt med på et kurs over fire mandager. Der lærte jeg noen gode teknikker for hvordan jeg kan takle mine egne tanker og følelser. Jeg har blitt mye mer bevisst og bedre til å roe meg ned når tankene spinner ut av kontroll.»