Helsepersonell trenger i blant bistand fra politiet når personer med psykiske lidelser har behov for oppfølging i psykisk helsevern. Dersom det benyttes fysisk maktutøvelse utenfor institusjon må politiet kobles inn.
Revidert retningslinje
Samhandlingen mellom helse og politi går ikke bestandig sømløst, og det har tidvis vært uklarheter knyttet til helsepersonell og politiets adgang til å utøve fysisk makt. Nylig kom Helsedirektoratet og Politidirektoratet med oppdaterte retningslinjer som skal tydeliggjøre rammene for samarbeidet mellom etatene.
Målet er at rundskrivet skal klargjøre når politiet skal bistå helsetjenesten og hvilke vurderinger som skal ligge bak bistandsanmodninger fra helse (nødvendighetskravet).
Rundskrivet omtaler også politiets rett til å begjære tvungent psykisk helsevern og redegjør for hjemler og mulighetsrom for informasjonsutveksling mellom helsetjenesten og politiet.
Krever gode vurderinger
Både Helsedirektoratet og Politidirektoratet presiserer at det alltid er viktig å vurdere om det er nødvendig og forholdsmessig med fysisk maktutøvelse.
– Det er de færreste som mottar psykisk helsehjelp, hvor politiet må bistå med innleggelsen. Når politiet bes om bistand må det alltid begrunnes godt. Det er likevel viktig å understreke at det er svært få personer med psykiske lidelser som utgjør en risiko for andre, uttaler assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og assisterende politidirektør Håkon Skulstad, i en pressemelding på Helsedirektoratet sine nettsider.
Videre påpeker de to direktoratene viktigheten av å etablere lokale samarbeidsavtaler. I det nye rundskrivet er det lagt ved et eksempel på en samarbeidsavtale mellom helsetjenesten og politiet.
Se eksempel: Mal for samarbeidsavtale mellom politi og helsetjenesten (Helsedirektoratet.no)
Nok ressurser
I rundskrivet presiseres det at helsetjenesten må planlegges og styres slik at personellet blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter. Det innebærer blant annet at tjenestene må bemannes med nok folk, med riktig kompetanse.
Tjenestene skal sikre at pasienter med psykisk lidelse får et helhetlig og koordinert tjenestetilbud, og det skal jobbes systematisk for å komme i posisjon til å yte helsehjelp til personer med alvorlig psykisk lidelse.
I dette ligger kravet om å forebygge at det oppstår behov for tvangsinnleggelser og bruk av politi, både i og utenfor institusjonene.
For å tydeliggjøre politiets ansvaret for å hjelpe personer med antatt psykisk lidelse og hjemler for tvang er det utarbeidet et eget flytskjema som tar for seg etablering av tvungent psykisk helsevern med vekt på politiets rolle og prosessuelle rettigheter (Helsedirektoratet.no). Flytskjemaet kan også være nyttig å kjenne til for helsepersonell.
Her kan du lese hele rundskrivet: Helsetjenestens og politiets ansvar for personer med psykisk lidelse - oppgaver og samarbeid (Helsedirektoratet.no)