- Det er et stort omfang av rusproblematikk, og behandling er absolutt på sin plass, sier Kjetil Johnsen, enhetsleder ved Ruspoliklinikken Mortensrud. Han blir de to psykologenes nærmeste leder.
Det er Seksjon rus- og avhengighetspoliklinikker i Oslo universitetssykehus, som har fått øremerket to millioner kroner til prosjektet.
Skal samarbeide med andre aktører
Johnsen understreker at det allerede finnes god oppfølging for innsatte med rusproblemer. Han peker på helseavdelingen i fengselet, Fengselspsykiatrisk poliklinikk, Stifinner'n og Tyrilistiftelsen. Men til nå finnes det ikke et behandlingstilbud innen TSB.
- Vi skal samarbeide tett med disse aktørene, men det som blant annet skiller oss fra de andre, er at vi også skal drive med utredning av personer med rusproblematikk. Vi skal også tilby én til én-behandling, sier Johnsen, og legger til at fengselsopphold kan være en gunstig tid for utredning.
- Den innsatte er under soning og ofte motivert og rusfri. Det er fordel. Det kan være vanskelig å utrede i aktiv rus. ADHD og personlighetsvansker krever for eksempel rusfrihet for å utredes.
Stor behov for rusbehandling på Bredtveit
Fengselspsykiatrisk poliklinikk er en større enhet som også driver med utredning og individuell samtalebehandling. Målgruppen skal være innsatte med psykiske lidelser som hovedproblematikk, fremfor rus. Dette overlapper imidlertid ofte, og TSB-teamet vil samarbeide tett med Fengelspsykiatrisk poliklinikk.
- Det er også kjempeviktig at kvinnelige innsatte får hjelp. Veldig mange har store plager, både psykiske plager og rusproblemer. Jeg tror behovet for rusbehandling er stort, og at vi må jobbe tverrfaglig, sier han. Derfor er han glad teamet skal jobbe i Bredtveit kvinnefengsel.
Les også: Etterlyser bedre tilbud til kvinner i fengsel
Må gå seg litt til
De to psykologene skal være underlagt Seksjon rus- og avhengighetspoliklinikker i Oslo universitetssykehus, men hovedbasen vil være i Oslo fengsel. Én dag i uken, skal de være på Bredtveit, og én dag i uken skal de være på Ruspoliklinikken på Mortensrud, for å delta i det tverrfaglige teamet der.
Nøyaktig hvordan opplegget i fengslene blir, er litt vanskelig å si før det har fått gått seg litt til.
- Vi ser for oss ukentlige timer med pasientene, men vi vet ikke om vi får det til. Klarer vi å møte behovet med to psykologer? Og hvor strenge skal vi være på opptak? Vi ønsker å ha en lav terskel, og at alle som ønsker det skal få behandling, men hvis det er stor pågang, må vi prioritere, sier Johnsen.
Teamet skal trolig også undervise og veilede fengselspersonell om TSB og rus.
- Vi må finne ut av behovet og i hvilken grad vi skal drive med veiledning, men det er viktig at vi har en mest mulig felles forståelse, sier Johnsen.
Les også: Dårlig samarbeid ved fengslenes rusenheter gir redusert tilbud til innsatte
En kjapp prosess uten byråkrati
Innsatte som ønsker behandling, må henvises til behandling i spesialisthelsetjenesten. Henvisningen kan komme fra sykepleier eller fengselslegen.
- Det kan tenkes at andre instanser i fengslene også bør kunne ha mulighet til å henvise, som for eksempel avdelingsledere og sosialkonsulenter. Det må vi vurdere nærmere. Det er viktig at det er en kjapp prosess uten for mye byråkrati. Pasienten bør få svar om rettighet til behandling samme uken det søkes, sier Johnsen.
Smidige og trygge overganger
Når man først har fått rett til behandling i TSB, vil den rettigheten følge pasienten også etter løslatelse. Mange innsatte som blir løslatt forsvinner ut uten videre oppfølging. Har de mottatt behandling i fengselet, blir rettigheten til behandling overført til den enheten de tilhører. Bor pasienten andre steder i landet, vil rettigheten bli overført til personens hjemsted.
- Det betyr også at personer som er i rusbehandling på utsiden før de skal sone, skal få fortsette forløpet inne i fengselet, sier Johnsen.
Les også: Kommunalt fengselsteam følger opp etter soning
Stor entusiasme
Responsen på rusteamet har vært god. Johnsen kan melde om stor entusiasme fra fengslene.
- Vi har hatt møter med helseavdelingene, direktørene, Fengelspsykiatrisk poliklinikk, Stifinner'n og Tyrili. Det er et sterkt engasjement, og det virker som at det er et ønsket team, sier han.