Amerikanske forskere gir nytt håp til PTSD-pasienter (pasienter med posttraumatisk stresslidelse) med samtidig alkoholmisbruk og til behandlere: Det er mulig å behandle begge lidelser samtidig uten å forverre noen av dem.
Sammenlignet med personer som «bare» har posttraumatisk stresslidelse eller som «bare» har en ruslidelse, har personer som har samtidig PTSD og alkoholavhengighet ofte dårligere psykisk og fysisk helse. Pasientgruppen har i regelen også mindre utbytte av behandling.
Tidligere forskning har antydet at den ene lidelsen opprettholder og forsterker den andre. Pasientene blir gjerne oppfattet som særlig vanskelige å hjelpe, og klinikere blir ofte anbefalt å vente med å behandle stresslidelsen til alkoholmisbruket er under kontroll.
Fram til nå har de fleste studier om effekten av ulike tilnærminger ved PTSD ikke inkludert pasienter med samtidig ruslidelse.
Forskerne bak den nye studien, nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet JAMA, har ikke bare inkludert pasienter med samtidig ruslidelse og PTSD – de har også undersøkt om lidelsene kan behandles samtidig.
LES OGSÅ: Kreative kombinasjoner kan hjelpe mot ROP-lidelser
Oppsiktsvekkende
Studien har vakt stor oppmerksomhet internasjonalt. The New England Journal of Medicine kaller funnene «overraskende», og funnene til førsteforfatter Edna Foa og gruppen rundt henne er tema for lederartikkelen i august-nummeret av JAMA.
Forfatterne oppsummerer de viktigste funnene i tre punkter:
Pasienter med samtidig PTSD og alkoholavhengighet kan dra nytte av behandling med naltrekson
Langvarig eksponeringsterapi gjør ikke alkoholavhengigheten verre
Behandling som kombinerer naltrekson og langvarig eksponeringsterapi kan redusere risikoen for tilbakefall i opp til seks måneder etter at behandlingen er avsluttet
Unikt studiedesignFoa og hennes medforfattere benyttet et unikt studiedesign som tillot dem å undersøke effekten av hvert enkelt tiltak isolert:
De undersøkte effekten av et beviselig effektivt legemiddel for alkoholavhengighet alene, og effekten av en beviselig effektiv tilnærming ved PTSD alene - og effekten av begge tiltak samtidig.
165 personer med samtidig alkoholmisbruk og PTSD deltok i studien. Gjennomsnittsalder var 40 til 45 år og to tredjedeler var menn. Flertallet hadde opplevd fysiske og seksuelle overfall. De traumatiske hendelsene lå i gjennomsnitt ti til tolv år tilbake i tid.
Deltakerne ble randomisert til fire ulike behandlingsgrupper:
Placebo
Naltrekson
Langvarig eksponeringsterapi og placebo
Langvarig eksponeringsterapi og naltrekson
Alle deltakerne fikk støtteterapi i tillegg. Frafallsprosenten var på 32 prosent. Primære utfallsmål var prosentvise dager med alkoholforbruk, alvorlighetsgraden av PTSD og alkoholsug.
Deltakerne i alle fire grupper reduserte antall drikkedager med minst 60 prosent. Naltrekson-gruppen hadde en betydelig større nedgang i alkoholforbruket, sammenlignet med placebo.
Alle deltakerne opplevde også forbedring i PTSD-symptomene. Effekten av langvarig eksponeringsterapi var imidlertid ikke statistisk signifikant.
Seks måneder etter avsluttet behandling hadde antall drikkedager økt hos alle deltakerne. Det var likevel slik at gruppen som fikk behandling med både naltrekson og eksponeringsterapi opplevde den laveste økningen i alkoholforbruket, sammenlignet med de øvrige gruppene.
Kjærkomment
– Kombinasjonen rusmisbruk og psykiske lidelser har tradisjonelt vært stemoderlig behandlet i mange land. Vi må vel ærlig kunne innrømme at dette også har vært tilfellet i Norge. Behandlingsstudier for denne pasientgruppen er derfor et kjærkomment skritt mot en bedre praksis, sier professor i psykotraumatologi Trond Heir ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, NKVTS, i en kommentar til undersøkelsen.
– Det har vært diskutert i hvilken rekkefølge man bør behandle psykiatri og rus hos pasienter som har begge deler. Denne studien viser at det er fullt mulig å behandle både alkoholavhengighet og PTSD på samme tid.
Heir mener det mest slående ved studien er at alle pasientene i studien, uavhengig av hva de fikk av behandling, opplevde en betydelig nedgang både i PTSD-symptomer og alkoholinntak.
– Dette viser at det er viktigere at pasienter med kombinasjonen av alkoholavhengighet og PTSD kommer til behandling, enn hva denne behandlingen inneholder. Støttesamtaler kan ha en stor og nesten like god effekt som mer avanserte behandlingsformer, avslutter professoren.
Norsk pilotstudie
– Ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand har vi skaffet oss noe erfaring i behandling av kombinasjonen av PTSD og ruslidelser ved hjelp av nevrofeedback, forteller overlege, psykiater og seniorforsker Øistein Kristensen ved Avdeling for rus og avhengighets- behandling ved Sørlandet Sykehus HF.
I en pilotstudie som omfattet 9 pasienter, påviste forsker Karin Gabrielsen positiv effekt både på PTSD-symptomer og rusmestring ved bruk av nevrofeedback.
Kristensen viser til at naltrekson i noen år var godkjent for behandling av opioidavhengighet i Norge, i motsetning til i USA der hovedindikasjonen var alkoholavhengighet:
– Naltrekson-tabletter fikk aldri noe stort marked i Norge og er nå avregistrert, selv om dokumentasjonen for både alkohol- og opioidavhengighet er god. Problemet var at pasienten etter kort tid avbrøt behandlingen. Også i denne amerikanske studien var det et frafall på 32 prosent før fullført behandling, påpeker seniorforskeren.
– En annen opioidblokker, nalmefen, er nå godkjent i Norge for reduksjon av alkoholinntak hos voksne pasienter som har et skadelig høyt forbruk av alkohol. Medikamentet har så langt hatt en viss suksess, opplyser Kristensen.
Mulige begrensninger
Én av de viktigste begrensningene i studien var at alle deltakerne mottok støtteterapi i tillegg til behandlingen de var blitt randomisert til, av hensyn til sikkerheten til denne utsatte pasientgruppen. Forfatterne kunne ikke vurdere hvor stor påvirkning støtteterapien hadde på utfallsmålene.
Det store frafallet blant deltakerne som mottok eksponeringsterapi begrenser også verdien av funnene i studien.
Kilder:
Edna B. Foa, PhD, David A. Yusko, PsyD, Carmen P. McLean, PhD, Michael K. Suvak, PhD, Donald A. Bux, Jr, PhD, David Oslin, MD, Charles P. O’Brien, MD, PhD, Patricia Imms, RN, David S. Riggs, PhD, and Joseph Volpicelli, MD, PhD. Concurrent Naltrexone and Prolonged Exposure Therapy for Patients With Comorbid Alcohol Dependence and PTSDA Randomized Clinical Trial. JAMA; 2013;310 (5):488-495.
Katherine Mills, PhD. Treatment of Comorbid Substance Dependence and Posttraumatic Stress Disorder. JAMA Editorial; August 2013
Gabrielsen, K. B. Bruk av nevrofeedback i rusbehandling - en studie av nytte og gjennomførbarhet på et lite klinisk utvalg. Mastergradsoppgave, Fakultet for helse og idrettsvitenskap, Universitetet i Agder; 2012.