Iden leder Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten, Ukom.
Kommisjonens oppdrag er å undersøke alvorlige hendelser og andre alvorlige forhold med mål om å bedre sikkerheten til pasienter, brukere, pårørende og medarbeidere i helse- og omsorgstjenesten.
Trenger trygge og verdige rom
Som oppfølging av rapporten “Dødsfall på en akuttpsykiatrisk sengepost - risikoforhold ved skjermingstiltak” har Ukom sett nærmere på de fysiske forholdene ved norske skjermingsenheter. Funnene avdekker stor variasjon.
Les rapporten: Utforming av skjermingsenheter i det psykiske helsevernet
Iden påpeker at mange norske skjermingsenheter er lite tilpasset for urolige og sårbare pasienter. Lokalene kan være for sterile, nedslitte og dårlig sikret for å forebygge pasientskader.
Dårlige lokaler kan i noen tilfeller føre til økt bruk av beroligende medikamenter og økt risiko for pasientskader.
- Vi merker fort selv når vi går inn i et rom om det er et godt rom å komme inn i. Pasienter som har behov for skjerming trenger trygge og verdige rom, sa Iden under den digitale lanseringen av rapportene.
Ukom mener det gjeldende regelverket ikke er tilstrekkelig og at det er for stor variasjon i kvaliteten på dagens skjermingsenheter. Samtidig påpeker Iden at vi har kunnskapsgrunnlaget som skal til for å utforme gode skjermingsenheter, og at det trenger heller ikke å koste så mye.
- Utbedring av dagens skjermingsenheter vil ikke kreve voldsomme investeringer og vi trenger ikke nødvendigvis å bygge nytt. Det er ingen trøst for dagens pasient at det kanskje vil stå klart et nytt bygg om 5 år. Vi må ta tak i de byggene vi har, oppfordrer Iden, som i rapporten kommer med konkrete anbefalinger til helse- og omsorgsmyndighetene.
Anbefalinger for å sikre bedre skjermingsenheter
til Helse- og omsorgsdepartementet
- Ukom anbefaler at Helse- og omsorgsdepartementet sørger for at lovforslaget stiller mer spesifikke krav til den fysiske utformingen av skjermingslokalene enn tilfellet er i dag.
- Ukom anbefaler at Helse- og omsorgsdepartementet gir Helsedirektoratet i oppdrag å fastsette en normerende minstestandard for fysisk utforming av skjermingsenheter i det psykiske helsevernet.
- Ukom anbefaler at Helse- og omsorgsdepartementet gir de regionale helseforetakene i oppdrag å sikre at skjermingsenhetene i nye sykehusbygg for psykisk helsevern bygges i samsvar med Helsedirektoratets minstestandard.
til Helsedirektoratet
- Ukom anbefaler at Helsedirektoratet endrer saksbehandlingsrundskrivet for kontrollkommisjonene i det psykiske helsevernet, slik at velferdskontrollen innebærer en konkret vurdering av skjermingsenhetenes lokaler, innredning og utstyr.
til kontrollkommisjonene i det psykiske helsevernet
- Ukom anbefaler at kontrollkommisjonene i det psykiske helsevernet bruker minstestandarden fra Helsedirektoratet når de i enkeltsaker skal vurdere om institusjonen er i stand til å tilby pasienten tilpasset behandling og omsorg.
til Statens helsetilsyn
- Ukom anbefaler at et landsomfattende tilsyn med skjerming omfatter om skjermingsenheter i det psykiske helsevernet er materielt egnet til å gi forsvarlig helsehjelp
til statsforvalterne
- Ukom anbefaler at statsforvalterne bruker minstestandarden for fysisk utforming av skjermingsenheter i det psykiske helsevernet i sin ordinære saksbehandling og ved behov oppretter tilsyn for å vurdere om lokalene er egnet til å gi forsvarlig helsehjelp.
Forebygging av selvmord
Selvmord ved hengning og kvelning er den vanligste selvmordsmetoden under døgnopphold i psykisk helsevern.
Analyser og rapporter av selvmord ved norske institusjoner omtaler ofte selvmordsrisikovurderinger og konkrete sikkerhetstiltak rundt den enkelte pasienten.
Ukom retter i sin andre rapport søkelyset mot forebyggingstiltak som kan innføres uavhengig av risikovurderinger rundt enkeltpasienter.
Les rapporten: Festepunkter på pasientrom i psykisk helsevern
- I fem av de ti hendelsene vi undersøkte i forbindelse med denne rapporten hadde ikke helsepersonalet oppfattet at pasienten hadde forhøyet selvmordsrisiko. Det minner oss om at vi alltid må tenke basal trygghet for alle pasienter, sa Iden under webinaret.
Vær konkret
Han mener det er viktig at vi tør å være konkrete når vi snakker om selvmordsforebyggende arbeid.
Lett tilgjengelige festepunkter utgjør et risikomoment for pasienter med suicidal atferd og er eksempel på forhold som institusjonene bør vie ekstra oppmerksomhet.
Til rapporten har de blant annet utarbeidet en veileder som institusjonsledelsene kan benytte for å avdekke mulige festepunkter - Gjennomgang av festepunkter.pdf.
Små skritt mot felles mål
Iden avrundet lanseringen med å minne om at nullvisjonen handler om å ta mange små skritt i riktig retning.
- Vi må være konkrete, se fallgruvene og tette sikkerhetshullene. Ukom ønsker å bidra til å identifisere de små sikkerhetshullene, avsluttet Iden.