For to år siden arbeidet Elin Holmedal, nåværende leder i Oslo Røde Kors, som dommer. På tiltalebenken i hennes rettssal sto en mann som nylig hadde kommet ut fra fengsel. For å feire løslatelsen, tok han seg en tur på byen. Det var gøy en stund, men så havnet mannen i bråk. Det eskalerte, som mange ganger før, og politiet kom. Mannen ble arrestert for vold. Han hadde vært ute av fengsel i kun et par timer.
- Den saken viste med all mulig tydelighet hvor sårbar man er nå man er ferdig med å sone hvis ingen står utenfor porten og venter på deg. Vi har altfor mange eksempler på hvor løslatelsen kom brått og var dårlig forberedt, fortalte Holmedal da hun åpnet Røde Kors’ Tilbakeføringskonferanse i Oslo i slutten av november.
Arenaer for mestring
Tema for konferansen var hva som skal til for å få straffedømte til å stoppe den kriminelle karrieren. Holmedal understrekte at mange av de unge straffedømte mangler trygge voksenpersoner rundt seg, de mangler verktøy for å håndtere konflikter uten å ty til vold og de mangler arenaer hvor de opplever mestringsfølelse utenom de kriminelle miljøene.
− Vi må ikke undervurdere hva kriminelle miljøer har å tilby av vennskap, mestring og økonomiske muligheter, påpekte Røde Kors lederen.
Gjeld en kjempeutfordring
John Todd, stipendiat ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, forsker på hvilke faktorer som hindrer og bidrar til tilbakefall til kriminelle handlinger. Han fremhevet særlig gjeld.
− Gjeld påvirker alle områder av livet: Jobb, kjæreste, barn og fritid. Man kan føle at man ikke har råd til å ta seg av barn og familie, at man ikke har penger til å dyrke interesser. Mange opplever også at de ikke har råd til å ha en vanlig betalt jobb, for det er ikke nok til å betale gjelden, forklarte Todd.
Han mente det var spesielt viktig å få nylig løslatte ut i jobb fordi arbeidet kan være en kilde til mestring, rutiner og nye nettverk.
Nettverk etter soning
Røde Kors’ Nettverk etter soning arbeider for å lette overgangen fra fengsel til et vanlig liv. Representanter fra nettverket var helt enige i viktigheten av å få nye folk rundt seg. I Oslo har nettverket rundt 350 deltakere, de fleste er gjengangerkriminelle med lange historier innen kriminalitet og rus.
− Mange har store planer for tiden etter soning, men det er lett å bli overveldet over alt som skal ordnes på utsiden. Passivitet og sosial angst er veldig vanlig, sa Eileen Svendsen, koordinator i nettverket.
Hun fortalte at mange tidligere innsatte føler skam og usikkerhet i møte med folk utenfor det kriminelle miljøet. Mange mangler sosial trening.
− Lite nettverk og ensomhet er triggere for videre kriminell adferd. Man vil heller ha dårlige venner enn ingen venner, påpekte Svendsen.