Lise Lyngsnes Randeberg, leder i organisasjonen Akademikerne, er opptatt av at alle skal ha likeverdige tjenestetilbud uansett hvor i landet man bor. Sånn er det ikke i dag. Små kommuner sliter med å få tak i fagfolk innen helse, og spesielt innen psykisk helse. En rapport Menon Economics har skrevet på vegne av Akademikerne, peker på at små kommuner leverer systematisk dårligere tjenester til sine innbyggere enn større kommuner.
- Mangel på kompetanse rammer først og fremst de folkene og grupperingene i samfunnet som trenger psykisk helsehjelp og hjelp for avhengighetsproblematikk. Det er veldig alvorlig, både for samfunnet og for enkeltpersoner. Ikke alle som har rett på hjelp, får hjelp, og kvaliteten på tjenestene til dem som får hjelp, er ofte for dårlig. Mye tyder også på at lovpålagte oppgaver ikke blir gjort, sier Randeberg, og kommer med tre tips til hvordan kommunene kan tiltrekke seg flere akademikere.
Forskning ved NKROP: FACT-team i langstrakte Norge - utfordringer og tilpasninger
1. Nettverk og fagmiljø
- Undersøkelser vi har gjort, viser at det er lite attraktivt å være i et lite fagmiljø. Man har et stort ansvar, og få kolleger å spille på. Det kreves en viss størrelse på fagmiljøet for å kunne ivareta kvalitet og samtidig ha en armlengdes avstand i enkelte saker, sier Randeberg.
Den samme undersøkelsen viste at mange ledere i kommunal sektor overvurderer hvor attraktivt det er å jobbe i en liten kommune.
- Ledere innen psykisk helse og avhengighetsproblematikk i små kommuner, ser selv på fagmiljøet som veldig attraktivt. Det står i motsetning til hva de ansatte selv sier, sier Randeberg.
- Hva kan kommunene gjøre for å skape større fagmiljøer?
- Vi tar ikke stilling til spørsmål om kommunesammenslåing, men vi tror det er en god ide å stimulere til samarbeid og skape sterke fagmiljøer på tvers av kommunene. Det kan også være lurt å legge til rette for etter- og videreutdanning. Det kan være en måte å utvide nettverket på og treffe andre innen sitt fagfelt, sier lederen.
Fact-team i rurale strøk: - Slik jobber vi i Lofoten
2. Akademikere kommer i par
- Ganske mange akademikere sier at de kan tenke seg å flytte til mindre kommuner. Noen kommer fra distriktnorge, og har lyst til å flytte hjem. Mange kommer med en partner som også har en karriere, sier Randeberg, og oppfordrer kommunene til å tenke kreativt.
- Her må kommunene tenke hvordan de kan skape arbeidsplasser slik at man kan få sysselsatt et par. Kanskje kan de tenke litt bredt rundt spørsmål om hvordan vi kan bruke akademikere i kommunenorge. Akademikere har en egen evne til problemløsing, og klarer å løse komplekse problemer på ulike fagfelt. Kanskje kan man kombinere ulike typer kompetanse, sier hun.
3. Lønn
- Til sist er det sånn at lønnsbetingelser spiller en rolle. Kommunene må være villige til å bruke lønn som virkemiddel, sier Randeberg.