Omtrent halvparten av de som sliter med stoffmisbruk eller avhengighet, har personlighetsforstyrrelser, viste Karterud til. Videre sa han at av de som har alkoholmisbruk eller avhengighet, har om lag tretti prosent personlighetsforstyrrelse. Blant hele befolkningen, så er det tre til fire prosent som har samtidig rusmisbruk og personlighetsforstyrrelse. Disse pasientene havner i forskjellige deler av behandlingsapparatet, litt avhengig av lokale forskjeller. Ellers sitter de i fengsel eller er ikke i behandling i det hele tatt.
Se hele foredraget til Sigmund Karterud på ROP-TV.
Kan psykiske lidelser predikere ruslidelser?
I en studie publisert i 2012 av Fenton med kollegaer ("Psychiatric comorbidity and the persistence of drug use disorders in the United States") ble det sett på om psykiske lidelser kunne forutsi fortsatt ruslidelse over en tre-års periode. Forskerne i studien viste til at ingen av symptomlidelsene i studien forutså dette. Men ruslidelse var sterkt assosiert med antisosial, borderline og schizotyp personlighetsforstyrrelse, etter korreksjon mot sosiodemografiske variabler og symptomlidelser.
Påvirker behandlingsforløpet
Denne samsykeligheten påvirker behandlingsforløpet på flere måter. Det er for eksempel dårligere allianse, mer eksternalisering, mer ansvarsfraskrivelse og mindre eierskap til egne problemer, som påvirker behandlingen. Det resulterer i dårligere behandlingsresultat på sikt og eller at pasientene avslutter under behandlingen, i tradisjonelle opplegg, viste Karterud til.
Skreddersy behandling til spesifikke personlighetsforstyrrelser
Karterud viste til at rusfeltet må lære seg mer personlighetsdiagnostikk, og at det tidligere har vært en del motstand mot det. Dette må læres blant annet fordi de forskjellige personlighetstypene vil kreve litt forskjellig behandling. For å tilpasse behandlingsprogrammer må man kunne skille ut for eksempel personer med schizotype, emosjonelt ustabile og dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Diagnostikk kan læres ved blant annet å gå på kurs i SCID-II. Da vil man kunne få bedre oversikt over personlighetsprofilen, og dermed kunne utvikle mer tilpasset oppfølging.
Se hele hele videoforedraget på ROPtv
På ROPtv har du mulighet til å hoppe til konkrete temaer/kapitler, hvis du ønsker å se enkeltdeler av foredraget.