Kontrakt
Det er viktig at du skriver kontrakt med utleier. Denne er juridisk bindende og må derfor leses nøye igjennom før du signerer den.
Kontrakten skal si noe om hvilke plikter og rettigheter du og utleier har, samt hvilke ordensregler som gjelder.
Den skal også si noe om hva husleien dekker. For eksempel fellesutgifter, strøm og internett.
Det er vedkommende som signerer kontrakten som er ansvarlig for leieforholdet, for at leien betales og at ordensreglene overholdes.
Ønsker du å gjøre endringer eller forlenge kontrakten så tar du kontakt med boligkontoret eller den private utleieren.
Depositum
Private utleiere krever ofte depositum. Beløpet skal dekke eventuelle skader og ubetalt husleie. Det er vanlig at beløpet er på inntil tre måneders husleie.
Depositumet skal settes inn på egen sperret konto, ikke utleiers egen konto.
Beløpet tilbakebetales når leieforholdet avsluttes, så sant utleier ikke har grunnlag for å holde tilbake hele eller deler av beløpet.
Overtakelse av bolig
Når du tar over en bolig er det lurt å gå gjennom boligen sammen med utleier.
Skriv ned en inventarliste og sjekk at alt er i orden. Da unngår du å måtte dekke eventuelle skader som oppstod før du flyttet inn. Den samme gjennomgangen bør gjøres når du skal flytte ut igjen.
Betaling av husleie
Husleien skal betales til kontonummeret du har fått oppgitt. Sørg for at innbetalingen finner sted på den datoen som står oppført i kontrakten.
Det kan være lurt å sette opp autotrekk fra kontoen din, så slipper du å administrere innbetalingen manuelt og unngår forsinkelser.
Mottar du trygd så kan kommunen være behjelpelig med å sette opp automatiske trekk fra trygden.
Mottar du sosialhjelp så er ofte husleien din allerede trukket fra beløpet du får utbetalt.
Regler for når utleier kan ta seg inn i boligen
Det skal opplyses i kontrakten i hvilke tilfeller utleier har lov til å ta seg inn i boligen du leier. Som hovedregel kan ikke utleier ta seg inn i boligen uanmeldt.
Utleier skal imidlertid ha adgang til boligen for tilsyn og vedlikehold, men du har krav på varsling i rimelig tid.
Unntaket er nødstilfeller hvor det haster for utleier å komme seg inn. For eksempel ved mistanke om vannlekkasje eller brann.
Vedlikehold
Utleier har hovedansvaret for vedlikehold av boligen så sant ikke noe annet er avtalt mellom utleier og leietaker. Som leietaker er det viktig at du melder ifra dersom det oppstår skade som må vedlikeholdes.
Det er likevel en del ting du som leietaker vanligvis har ansvar for å holde ved like selv. Eksempler er: dørlåser, kraner, røykvarslere, elektriske brytere og kontakter, samt inventar og utstyr som ikke er den del av den faste eiendommen.
Framleie
Kontrakten skal si noe om hvorvidt det er mulighet for å leie ut boligen videre til andre. Som regel er ikke dette lov i kommunale leiligheter.
Oppfølging og tjenester
Skal du leie en kommunal bolig kan kommunen sette som vilkår at du signerer en oppfølgings-/tjenesteavtale. En slik avtale skal ikke være urimelig og kun brukes hvis den er saklig og relevant.
En slik avtale vil forplikte deg til å motta oppfølging med sikte på å mestre boforholdet, samtidig som den forplikter hjelpeapparatet til å gi deg tilpasset oppfølging.
Ordensregler
Ordensregler skal være vedlagt i kontrakten. Det er lurt å sette seg godt inn i disse for å unngå misforståelser eller konflikter på et senere tidspunkt.
Ordensreglene er til for at både du og naboene skal trives, og for forhindre skade.
Brudd på ordensregler kan ses som et brudd på kontrakten og kan få konsekvenser for deg.
Klage
Om du er misfornøyd med boligen eller bomiljøet, for eksempel støy og søppel, kan du sende en skriftlig klage til utleier. Dersom du leier av kommunen du bor i, sender du klagen til boligkontoret.
Oppsigelse
Informasjon om oppsigelsestid skal du finne i kontrakten. Denne forteller om hvor lang tid det går fra du melder ifra om at du ønsker å avslutte leieforholdet og frem til det opphører.
Oppsigelsestiden er gjensidig og gjelder både for deg som leietaker og for utleier.
Har du en tidsbegrenset leiekontrakt varer leieforholdet til den datoen som står i kontrakten.
Temahefte - Et sted å bo, med rom for å leve
Teksten baserer seg på tipsene i NAPHA sitt temahefte: Et sted å bo, med rom for å leve som ble lansert i mars 2021. Se side 109 - 112 i pdf-dokumentet.
Andre relevante ressurser:
Forbrukerrådet: Leie av bolig
Leieboerforeningen: praktiske råd og juridisk rådgiving (forutsetter medlemskap)
Gjeldsarbeid: praktiske råd og anbefalinger
Lovdata: Lov om husleieavtaler