– Selv om det finnes flere ulike mestringsprogrammer fra før, er det få programmer som tar utgangspunkt i pasientenes mål og ønsker. Ofte er det terapeuten som sier til pasienten: «Du trenger dette og dette for å mestre hverdagen», sier Rickard Färdig, psykolog og forsker ved Akershus universitetssykehus og Uppsala universitet. Han tok sin doktorgrad på implementering av IMR i Sverige.
LES OGSÅ: Lær hva brukerne erfarer gir recovery
Tilbaketrukket rolle
Färdig er på Lillestrøm for å gi opplæring til rundt 30 kursdeltakere i behandlingsprogrammet Illness Management and Recovery (IMR). Deltakerne er terapeuter og helsearbeidere fra Romerikskommunene Nannestad, Ullensaker, Fet, Eidsvoll, Rælingen, Skedsmo og Gjerdrum, samt ansatte fra DPS Øvre Romerike og DPS Follo. Hver deltaker skal rekruttere tre pasienter som skal tilbys IMR.
– I IMR-programmet skal terapeuten spørre: «Hva trenger du, hva er viktig for deg?» Det er pasientenes egne vurderinger og mål som styrer programmet. Terapeuten har en mer tilbaketrukket rolle, understreker Färdig.
SE PÅ ROP-TV: ROP-retningslinjen fra et brukerperspektiv
Detaljert manual
Programmet er utviklet i USA for pasienter med alvorlige psykiske lidelser som schizofreni, bipolar lidelse eller alvorlig depresjon, med eller uten rusproblematikk. I Sverige er det foreløpige erfaringene med programmet positivt. Färdig forteller blant annet at det ble rapportert om symptombedring hos pasienter som fikk tilbud om IMR.
Karina Egeland er stipendiat ved FOU-avdeling psykisk helsevern ved Akershus universitetssykehus. Hun har oversatt IMR-manualen fra engelsk til norsk, og skal forske på i hvor stor grad behandlerne på Romerike følger manualen (fidelity). IMR-manualen er en steg-for-steg guide for terapeuter, med plan for hver behandlingstime. IMR-programmet er omfattende, det legger opp til 1 times terapi hver uke i 10-12 måneder. Terapien kan gis i gruppe eller individuelt.
LES OGSÅ: Det handler om å møte folk som folk
Forskningsbasert program
– IMR er recovery-orientert. Bruker og terapeut skal jobbe med å finne ut hva bruker vil med livet sitt og hva som må til for å nå målene, forklarer Egeland.
Hun understreker at IMR er forskningsbasert og bygger på metoder med dokumentert effekt, som psykoedukasjon og ulike mestringsstrategier. Forskeren håper IMR-programmet vil gi økt håp om tilfriskning hos brukerne, færre tilbakefall og mindre suicidalitet.
Mestre tvangsadferd
Kristin Eid er avdelingsleder for en heldøgns boenhet for mennesker med psykiske lidelser i Fet kommune, og er blant deltakerne på opplæringskurset. Hun og en kollega har allerede rekruttert seks brukere som skal delta i IMR-programmet, og de starter opp i februar. Eid planlegger å følge manualen trinn for trinn, og hun håper programmet vil bidra til å gi brukerne mer struktur i hverdagen.
– Mange av våre brukere har omfattende tvangsatferd som hemmer livet deres. Mitt håp er at de gjennom IMR vil lære å håndtere hverdagen på en bedre måte, sier Eid.