– Tannhelse er privat. Det er skamfullt å ha dårlige tenner, sier Tommy Sjåfjell da han holder foredrag om tannhelse på ROP-dagen 2018.
Han vet hva han snakker om. Etter mange års alkohollidelse var mange av tennene hans ødelagt. Da han ble utskrevet fra sin siste døgnbehandling i 2005, skulle han starte på nytt. Starte på nytt studium, bygge ny identitet og nye nettverk. Med gammelt munnstell.
– Tenner handler om verdighet. Det handler om å kunne gjøre et godt førsteinntrykk, bygge selvfølelse og selvtillit. Alt dette som er så viktig for recovery, understreker Sjåfjell.
Tok opp lån
Selv hadde han mulighet til å ta opp mange tusen kroner i lån for å få fikset tennene. Den muligheten er det mange som ikke har. Sjåfjell mener tannhelse bør få langt mer oppmerksomhet i rusbehandling enn det får i dag.
– Det er verdt å tenke over at når man kommer til behandling, kan behandler sjekke munnen for å se om man har gjemt stoff der. Men det er sjelden behandler sjekker munnhelsen, påpeker Sjåfjell.
Han refererer til undersøkelser som viser at under halvparten av pasientene i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) har fått tannhelse undersøkt av lege. Dette til tross for at behandlingsretningslinjen sier at kartlegging og utredning bør omfatte tannhelse.
Fremmet recovery
Sjåfjell mener viktigheten av nye tenner for hans egen bedringsprosess knapt kan overvurderes.
–Nye tenner fremmet min recovery. Det ga meg selvtillit til å møte nye mennesker, bygge nye nettverk og skape en meningsfull hverdag. Tilsvarende er det lett å se for seg hvordan mangel på tannbehandling kunne ha hemmet min bedringsprosess, slik det sikkert hemmer mange andres recovery, sier Sjåfjell.