Sykepleie på hjul er et skadereduserende tiltak i regi av Fransiskushjelpen i Oslo. Tilbudet ble etablert for tolv år siden, og målet er å fremme den enkeltes ressurser til å ivareta egen helse.
– Vi hjelper folk der de er. Bilen vår står på faste plasser til faste tider i uka, brukerne vet hvor de kan finne oss. Noen ganger drar vi også på hjemmebesøk eller til institusjoner hvor de ikke har feltpleie, sier Marte Derås, sykepleier og daglig leder for Sykepleie på hjul.
Mens ROP-tjenesten er på besøk, ringer en dame fra Haugenstua og ber om hjelp. Hun har blitt utskrevet fra sykehus og er for dårlig til å komme ned til bilen. Da kommer bilen til henne.
– Vi snur oss lett etter behov! smiler Derås.
Les også: Gratis advokathjelp til rusavhengige
Spredt rusmiljø
Hun har jobbet i rusfeltet siden 2003, og ser store endringer i hovedstadens rusmiljø. Tidligere oppholdt «alle» rusavhengige seg på Plata ved Sentralbanestasjonen. Nå er miljøet mer spredt.
– I dag er folk på forskjellige plasser i byen. Det mest praktiske er å bruke bil og oppsøke brukerne der de er. Brukerne er blitt mindre synlige, men det er ikke blitt færre av dem, påpeker Derås.
Les også: Hvem dør av overdoser?
Omfattende helsehjelp
Sykepleierne på hjul yter helsehjelp i form av samtaler, sårbehandling og utdeling av rent brukerutstyr, askorbinsyre, røykefolie, kokekar og filter, kondomer, glidemiddel og intimservietter. Sykepleierne kjører også ut substitusjonsmedisiner på oppdrag fra legemiddelassistert rehabilitering (LAR) eller fastlege til brukere som er kortvarig syke og ikke har rett på hjemmesykepleie.
– Vi er de eneste i Oslo som deler ut alt brukerne trenger, inkludert medisin, påpeker Marte Derås.
Les også: Substitusjonsbehandling minsker risiko for overdoser
Arbeider fra bilen
Hun er den eneste heltidsansatte i tjenesten, tre andre jobber deltid. I tillegg har de et lite korps med fire frivillige sykepleiere som trår til på onsdager når de har kveldsåpent. Arbeidet foregår fra en bil som alltid er bemannet med to sykepleiere.
Derås er opptatt av at brukerne skal få det de har krav på.
– Vi er der for å tette igjen hullene i systemet. Vi hjelper også til i overganger før tjenestene de har krav på er på plass, som for eksempel hjemmesykepleie, forklarer sykepleieren.
Derås understreker imidlertid at de har et ensidig sykepleiefaglig fokus i tjenesten:
– Vi er sykepleiere, ikke sosionomer.
Les også: Blokkerer russug
Mer fokus på forebygging
Pasientene er fra 18-70 år, de fleste er menn. De siste årene har henvendelsene endret seg, nå handler det mer om helse og forebygging. Samtidig har utdeling av utstyr økt. Sykepleierne på hjul gir injeksjonsveiledning, snakker generelt om helse, ernæring og egenomsorg.
– Rusavhengige og prostituerte blir jo som alle andre også rammet av sykdommer og lidelser som ikke er knyttet til livsførsel. Brukerne synes ofte at de ikke har tid til å gå til lege. Sykepleie på hjul er et godt alternativ for dem, mener Derås.
Usikker økonomi
I disse tider legges budsjettene for neste år. Derås er spent på hva dette innebærer for Sykepleie på hjul. I fjor foreslo Oslo kommune å kutte 335 000 kroner fra en overføring på 950 000 kroner.
– Heldigvis fikk vi reversert det forslaget. Vi mener at vi sparer kommunen for store beløp årlig. Uten oss ville det ha vært atskillig flere sykehusinnleggelser på brukerne våre. Vi får til mye med lite! mener Derås.
De økonomiske bekymringene er en belastning i en faglig spennende hverdag.
– Det er slitsomt aldri å vite om man har en jobb neste år. Vi er sykepleiere, ikke engler. Vi elsker jobben vår, men det er en jobb, påpeker Derås.
Les mer om: Sykepleie på hjul v/Fransiskushjelpen i Oslo