Folk som hevder de er blitt avhengige av Facebook, kan ha svært så rett i det, ifølge en ny, amerikansk studie.
Forfatterne bak studien "Craving Facebook? Behavioral addiction to online social networking and its association with emotion regulation deficits" spurte 292 studenter om hvordan de brukte sosiale medier. Forskerne målte ungdommenes atferd etter de samme kriteriene som brukes for å diagnostisere alkoholavhengighet.
Irritabilitet og sug
Bortimot 90 prosent av deltakerne oppga at de var aktive brukere av Facebook. Forfatterne fant at ti prosent av disse hadde atferd som møtte kriteriene for alkoholavhengighet.
Deltakerne i denne gruppen oppga blant annet at de ble irritable når de ikke hadde tilgang til Facebook, og at de opplevde sug etter å være “på”. I tillegg økte toleransen for Facebook og andre sosiale medier, det vil si de tilbrakte mer og mer tid på slike plattformer.
Les også: Bør screene for internettavhengighet ved rusklinikker
Facebook og alkohol
Deltakerne som møtte kriteriene for problematisk bruk av sosiale medier, oppga også at de hadde vansker med å regulere følelsene og dårlig impulskontroll.
Tidligere forskning har vist at dårlig følelsesregulering er en risikofaktor for å utvikle rusavhengighet. Dette gjenspeiles i den amerikanske studien: Deltakerne som viste avhengighetslignende atferd overfor sosiale medier, hadde også større sannsynlighet for å oppgi at de hadde vansker med å regulere alkoholinntaket sitt.
Push og trang til å sjekke
Forfatterne mener Facebook bidrar til å skape sug ved at varsler om nye meldinger eller oppdateringer fungerer som belønning. Nyhetsoppdateringene er uforutsigbare, slik at brukerne stadig må inn på mediet og sjekke.
Denne dynamikken er ifølge forfatterne svært effektiv for å skape vaner det er vanskelig å endre på. Facebook gjør det også enkelt for brukerne å være “på” hele tiden ved å tilby push-varslinger for mobil.
Helt i tråd med norske funn
Forsker og klinisk psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene har lang fartstid innen forskning på avhengighetstilstander. Hun har blant annet utviklet Bergen Facebook Addiction Scale.
Hun sier at funnene i den amerikanske studien er helt i tråd med egen forskning.
Schou Andreassen viser til at de amerikanske forfatterne blant annet måler følelsesregulering og rusbruk. Bergensforskeren har selv publisert en artikkel i Journal of Behavioral Addictions i 2013 der de så nærmere på sammenhengen mellom syv ulike atferdsavhengigheter: Facebook, mobiltelefon, internett, dataspill, trening, studie og shopping. I tillegg så de på hvordan disse hang sammen med grunnleggende personlighetstrekk.
– Vi fant noe av det samme som de amerikanske forskerne, forteller Schou Andreassen.
Les også: The relationships between behavioral addictions and the five-factor model of personality.
Vil ikke problematisere normal bruk
Schou Andreassen syns en forekomst på ti prosent virker for høyt. Hun viser til annen forskning som har antydet at avhengighet til sosiale medier bare gjelder en liten gruppe.
I tillegg mener forskeren at forfatterne har satt grenseverdien for avhengighet for lavt:
– En del blander nok sammen overdreven bruk av sosiale medier og avhengighet til slike medier, tror hun.
Les også: Alle bør spille (litt) dataspill
Må ikke være bekymret
Schou Andreassen påpeker at det å sjekke Facebook ti ganger daglig ikke er det samme som avhengighet.
– Selv om jeg sjekker e-post eller nyheter langt oftere, er jeg ikke avhengig av det i klinisk forstand. Det tilsynelatende overforbruket av mobilen og sosiale medier vitner mer om ungdoms normalitet enn avhengighet. Det gjenspeiler et sosiokulturelt fenomen, sier psykologspesialisten.
– Gitt at tenåringer bruker mobilen og sosiale medier til å kommunisere med venner, så er det ikke så rart at det er vanskelig å avstå fra nettopp dette. Hvilke tenåringer ville synes det var lett å la være å bruke sosiale medier med tanke på hvor viktig det er i deres daglige sosiale liv? spør forskeren.
– Vi bør ikke være så bekymret for tenåringers overdrevne bruk av slik teknologi. Det å gjøre noe mye, betyr ikke at det er avhengighetsskapende nødvendigvis, sier hun.
Les også: Foreldre aner ikke hva barna gjør på nett
God kunnskap å hente
Schou Andreassen påpeker at det ikke fins formelle diagnoser for slike atferdsavhengigheter, selv om dette er et tema mange er opptatt av. Hun tror noen vil argumentere for at merkelapper som ”Facebook-avhengig” er en unødvendig sykeliggjøring av ytterpunkter i en normalatferd. Hun viser likevel til at det etter hvert er kommet kunnskapsbasert støtte for at visse personer har et atferdsmønster rundt sosiale medier som er tvangsmessig og ukontrollert.
– Mangelen på formelle diagnoser på slik avhengighet har nok bremset utviklingen av gode behandlingsmodeller og reelle behandlingstilbud. Vi kan imidlertid hente mye kunnskap fra effektive behandlingsmetoder brukt mot mer tradisjonelle avhengighetstilstander, understreker forskeren og psykologspesialisten.
Tilpassede skåringsverktøy
Alle deltakerne var over atten år, og var studenter ved et stort universitet i USA. Spørreundersøkelsen varte en time, og respondentene ble kompensert for å delta.
Forskerne brukte en rekke skåringsverktøy, blant annet tilpassede DSM-IV-TR-kriterier for alkoholavhengighet,tilpasset Penn Alcohol Craving Scale, PACS-FB, Young Internet Addiction Test, YIAT, og Difficulties in Emotion Regulation Scale, DERS.
Svakheter og styrker
Studien har en rekke begrensinger. Data ble samlet inn fra en nettbasert spørreundersøkelse, noe som åpner for muligheten for at personene som valgte å delta i undersøkelsen var over gjennomsnittet storforbrukere av nettet og sosiale medier.
Funnene gir ingen kunnskap om forholdet mellom avhengighet til sosiale medier og rusmisbruk og dårlig følelsesregulering. Forfatterne framhever at mangel på evne til å regulere følelsene kan like gjerne komme av overdreven bruk av sosiale medier som å være en risikofaktor for slik atferd.
I tillegg kan det diskuteres om kriterier for en diagnose på rusavhengighet kan overføres til atferd på nettet. Forfatterne etterlyser en grundigere evaluering av hva slags kriterier som bør ligge til grunn for en måling av avhengighet til sosiale medier.
Kilde:
Julia M. Hormes, Brianna Kearns, C. Alix Timko. Craving Facebook? Behavioral addiction to online social networking and its association with emotion regulation deficits. Addiction; Volume 109, Issue 12, pages 2079–2088, December 2014. DOI: 10.1111/add.12713