Rådgiver Tore Willy Lie fra NKROP og sosiolog Knut Toralf Reinås har kartlagt utredningspraksis ved 24 døgnenheter som tilbyr utredning av rus- og psykisk lidelse til pasienter med rusproblematikk. Det var enheter som enten kun tilbyr utredning eller behandlingsenheter som også gjør utredning.
Målet for kartleggingen var todelt: Å få en pekepinn på innholdet og forløpet i utredningstilbudene som er tilgjengelige for brukerne, samt få en nasjonal oversikt over utredningsenheter.
– Vi var nysgjerrig på hvor strukturert, systematisk og grundig de ulike enhetene arbeider med utredning, forklarer Lie.
Ulik praksis
Kartleggingen avdekket flere forskjeller i utredningspraksis mellom de ulike enhetene. Noen enheter brukte 4-6 uker på å utrede pasienter, andre brukte opp til 18 uker. Det vanligste var å bruke mellom 6-12 uker.
Kartleggingen viste at det er ulike lokale oppfatninger om hva som menes med en «enkel» eller «grundig» utredning. Videre var det svært stor spredning i både hva slags og hvor mange verktøy som den enkelte enhet har tilgjengelig. For eksempel blir det mest omfattende verktøyene, SCID-I og PRISM, benyttet ved under halvparten av enhetene.
Se også: Kartleggingsverktøy
«Altfor tilfeldig»
– De som henviser skal vite hva slags utredningstilbud som fins, og hva slags utredningspraksis den enkelte institusjon har. Ikke minst er det viktig at brukerne vet hva de går til, sier Lars Lien, leder for NKROP.
Han mener dagens utredningspraksis er altfor tilfeldig.
– Kartleggingen viser at det er behov for å rydde opp og lage mer standardiserte utredningsprosesser, påpeker Lien.
Vil etablere faglig nettverk
Funnene fra undersøkelsen ble presentert på Erfaringsseminar for utredning innen TSB, arrangert av kompetansetjenestene NKROP og NKTSB. Målet med seminaret var å utveksle erfaringer om utredning innen TSB og bidra til felles læring. Arrangørene ønsket også å diskutere om det skal etableres et faglig nettverk for utredningsenheter.
– Vi jobber videre med å etablere et nasjonalt nettverk. Behovet er der, sier Lien.