Potensielt høyere risiko for eksponering og infeksjon
I sin gjennomgang påpeker forskerne at personer med ROP-lidelse som blir akutt syke av grunnlidelsen sin kan ha vanskeligheter med å følge opp smitteverntiltak og andre retningslinjer i forbindelse med pandemien. Videre kan det være vanskeligere for denne gruppen å omsette helseinformasjon til helsefremmende handlinger. Ekstra utfordrende blir det når retningslinjene stadig endres.
ROP-pasienter har oftere ustabile boforhold eller er bostedsløse. Dette gjør det vanskelig å etterleve kravet om å holde seg hjemme og holde avstand til andre.
Et annet moment er at psykiatriske avdelinger er innredet med tanke på å fremme kontakt, og dermed ikke er tilrettelagt for smittevern. Dette øker sannsynligheten for at viruset raskere kan spre seg innad på avdelingene.
Sannsynlighet for dårligere utfall av covid-19 infeksjon
Hjerte- karlidelser og diabetes er blant de underliggende sykdommene som ser ut til å kunne medføre alvorlige forløp av covid-19-infeksjon. ROP-pasienter har i utgangspunktet en 3,7 ganger så høy mortalitetsrate som den generelle befolkningen. Denne overdødeligheten skyldes i hovedsak komplikasjoner knyttet til diabetes og hjerte-karlidelser.
Forekomst av lungebetennelse er allerede økt hos personer med schizofreni, og er assosiert med antipsykotisk medikasjon og røyking. Klozapin undertrykker immunresponsen, og gir økt mottakelighet for infeksjoner som for eksempel lungebetennelser.
Videre tenderer ROP-pasienter til å komme til behandling sent i sykdomsforløp. Vanskeligheter med å gjenkjenne og rapportere fysiske symptomer på grunn av redusert smertefølsomhet, mindre oppmerksomhet rundt sykdom, kognitive vansker og problemer med motivasjon, vrangforestillinger om kroppen og /eller fornektelse kan være medvirkende til dette. Dette gir økt fare for alvorlig eller fatale forløp.
Hvordan påvirkes helsetjenestetilbudet?
Omlegging til telemedisin har vist seg både gjennomførbart og effektivt i behandling av psykiske lidelser. Enkelte pasienter er imidlertid ukomfortable med denne behandlingsformen.
Andre betenkeligheter er manglende tekniske ferdigheter til å kunne gjennomføre videokonsultasjon uten hjelp, samt vansker med tolketjeneste og tilgjengelighet for personer med nedsatt hørsel.
For at medikamentell behandling ikke skal avbrytes, er det viktig med hjemlevering av medisiner fra apotek. Av smittevernhensyn bør det vurderes overgang fra depotinjeksjoner til oral medikasjon i en periode.
Konklusjon og anbefalinger
Pandemien setter søkelys på problemer som allerede eksisterer. ROP-pasienter er en allerede marginalisert gruppe mennesker. For at denne gruppen skal få et best mulig helsetilbud er det spesielt viktig med et tett samarbeid mellom alle tjenesteytere.
Les mer om samhandlingsmodellene ACT og FACT.
Siden ROP-pasienter har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19 infeksjon, samtidig som de har vanskeligere for å gjenkjenne fysiske symptomer, må behandlerne sørge for god oppfølging dersom pasienten blir isolert hjemme eller satt i karantene. Behandlerne må sørge for covid-19 testing når det foreligger symptomer på sykdom. ROP-pasientene må få klar og tilrettelagt informasjon om hvordan de kan beskytte seg mot smitte, og økt stressmestringsstøtte når de trenger det.
På mer langsiktig basis foreslår forskerne at vi adresserer de mer dyptgripende utfordringene ROP-pasientene har. Vi må hjelpe personer med ROP-lidelser til bedre helse gjennom røykestopp, forbedret kosthold og fysisk aktivitet, mer effektive medisiner med mindre alvorlige bivirkninger, bedre helsetjenester, tryggere boforhold og bedre utdanningsmuligheter. Slike endringer vil gjøre oss langt bedre rustet om og når en ny pandemi kommer.
For å øke forståelsen av problemene denne pasientgruppen står overfor, oppfordres det til innsamling av data om helsemessige, følelsesmessige, sosiale og økonomiske virkninger pandemien har på personer med ROP-lidelser.