Representanter fra Norge, Sverige og Danmark var invitert til å presentere status på ROP-feltet i sine respektive land.
NKROP-leder Lars Lien tok utgangspunkt i det landsdekkende tilsynet med tjenestetilbudet til ROP-brukere som ble gjennomført i 2017-18.
− Tilsynet avdekket alvorlige avvik. Det var nedslående resultater, fastslo Lien.
Tilsynet viste at i kommunene er det særlig mangler knyttet til å tilby bolig og kartlegge brukernes behov. I spesialisthelsetjenesten avdekket tilsynet blant annet at utredning er mangelfull, mindreårige barn følges ikke godt nok opp og voldsrisiko gjøres i for liten grad.
− I tillegg ser vi at det er et stort og uønsket gap i levealder, hvor personer med ROP-lidelser lever tjue år kortere enn resten av befolkningen, sa Lien.
IDDT i Norge
Han fremhevet ACT/FACT som et satsingsområde i Norge. I tillegg skal Integrated Dual Disorder Treatment (IDDT) innføres, og NKROP har ansvar for å oversette den amerikanske IDDT-manualen og tilpasse den til norske forhold.
Når det gjelder brukerperspektivet, mente Lien at den store utfordringen er hvordan man kan få til god brukermedvirkning både på individ- og systemnivå. Antall likemenn i Norge øker, spørsmålet nå er hva slags opplæring de skal få og hvilken funksjon de skal ha.
Status i Sverige
Mikael Malm fra avdeling for helse og omsorg i Sveriges Kommuner och Lannsting mente synet på rusmiddellidelser i Sverige har endret seg det siste tiåret. Rusmiddellidelser oppfattes nå som et helseproblem, men Malm understrekte at det fremdeles er mye stigma knyttet til dobbeltdiagnoser.
− Personer med dobbeltdiagnose er en stigmatisert og lavt prioritert målgruppe. Vi opplever fremdeles at samfunnet møter gruppen med fordømmelse, sa Malm.
Også i vårt naboland er det store utfordringer knyttet til samhandling og samarbeid, og ROP-pasienter faller ofte mellom alle stoler i hjelpeapparatet. Malm etterlyste lover, retningslinjer og politikk, i tillegg til administrative systemer, som støtter opp under samhandling mellom og på tvers av nivåer i hjelpeapparatet.
Malm uttrykte også frustrasjon over at kunnskapsbaserte metoder som IPS, ACT/FACT og Housing First ikke brukes nok i Sverige.
− Det går for tregt med å implementere det vi vet virker. I mellomtiden klarer vi ikke å møte pasientenes behov, sa Malm.
For mange prosjekter i Danmark
Birgitte Thylstrup fra Senter for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet var spesielt kritisk mot den utbredte prosjektorganiseringen i Danmark.
− Alt organiseres som prosjekt, med løpetid. Og når prosjektet er slutt, forsvinner finansieringen og kunnskapen. Det går utover kontinuitet og kvalitet i tilbudet, mente Thylstrup.
Hun påpekte også at Danmark verken har nasjonale retningslinjer eller nasjonale kompetansesentre på ROP-feltet.