For alle som hadde store forhåpninger da pakkeforløpet for psykisk helse og rus ble innført i januar 2019, er den første evalueringsrapporten nedslående lesing.
SINTEF skal på oppdrag fra Helsedirektoratet evaluere de tre første årene med pakkeforløp psykisk helse og rus. I den første rapporten kartlegges fagfolks erfaringer med pakkeforløpet knyttet til mål om mer brukermedvirkning, mer sammenhengende og koordinerte pasientforløp og bedre ivaretakelse av somatisk helse og gode levevaner.
Les rapporten: Pakkeforløp for psykisk helse og rus – fagfolks erfaringer første året
Negative erfaringer
Kort oppsummert: Fagfolk er ikke fornøyd.
- Nesten 70 prosent mener pakkeforløpet i liten grad, eller ikke i det hele tatt, har bidratt til mer sammenhengende og koordinerte forløp.
- 76 prosent mener pakkeforløp i liten grad eller ikke i det hele tatt bidrar til mer brukermedvirkning og brukertilfredshet.
- Om lag 50 prosent mener det generelt brukes mindre tid til pasientene etter innføring av pakkeforløpene.
- Rundt 80 prosent oppgir at de bruker mer tid på administrasjon etter innføring av pakkeforløp.
Behandlere og lederes uttalte skepsis til pakkeforløp knyttes ofte til det som oppfattes som et kunstig skille mellom utredning og behandling. Fagfolk mener dette skillet fører til et dårligere tilbud for pasienter. Flere er redd for at mer standardisering vil forverre tilbudet. Rapporten understreker at mange fagfolk uttrykker alvorlige bekymringer og faglige dilemma knyttet til innføring av pakkeforløp.
Skuffet spesialisthelsetjeneste
Mange i spesialisthelsetjenesten uttrykker skuffelse over kommunenes og fastlegenes manglende kunnskap om og involvering i pakkeforløp så langt, ifølge rapporten. Henvisningene fra fastlege er verken bedre eller dårligere enn før, og fastlegene har stort sett ikke kjennskap til de kravene som stilles til dem i regi av pakkeforløp, er opplevelsen til ansatte i spesialisthelsetjenesten.
Om undersøkelsen
Data er samlet inn i spesialisthelsetjenesten og i kommunene. I spesialisthelsetjenesten ble det høsten 2019 gjort en kvalitativ undersøkelse med besøk og intervjuer i 18 enheter fordelt på de tre tjenesteområdene (psykisk helsevern for voksne, psykisk helsevern for barn og unge, og tverrfaglig spesialisert rusbehandling). Deretter ble det gjort en nasjonal spørreundersøkelse i alle helseforetak og private med avtale.