I dag er nettverket delt inn i gamle Hedmark og Oppland. Kulturnettverket ble startet på Sanderud i Hedmark i 2002. I Oppland, startet også ideen om å samarbeide med eksterne aktører på beynnelsen av 2000-tallet. Lars Ove Berge var nyansatt på sykehuset på Reinsvoll for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Berge hadde ansvar for å jobbe med fysisk aktivitet med pasientene.
- Jeg begynte å jobbe med en eldre dame som ikke ville gjøre noen ting. Hun ville bare dø. Etter hvert ble hun veldig glad i å være i bassenget. Så ble hun skrevet ut til en kommune uten tilgang på basseng. Hun hadde ikke bil, og bodde langt fra sine nærmeste, sier Berge.
- Vi opplevde flere ganger at det ikke var like enkelt å finne egnede tilbud ute i de respektive hjemkommunene. Spesielt når jeg nevnte at det var alvorlig psykisk lidelse og/eller rus inne i bildet, sier han videre.
Lite samarbeid
Det viste seg at det eksisterte en del forskjellige tilbud i kommunene, men at de verken var allment kjente eller visste om hverandre. I samme tidsrom ble sykehuset på Reinsvoll slått sammen med Sanderud sykehus i Ottestad, nær Hamar.
- Vi på Reinsvoll var kjempegode på aktivitet på sykehusets område. Vi hadde egen idrettshall, basseng og fotballbane, og vi samarbeidet i alle retninger innad i sykehuset. Alle var med og dro lasset, også kjøkkenet og teknisk avdeling. På Sanderud gjorde de noe annet veldig lurt, de samarbeidet med kommunene rundt, sier Berge, som fikk ta del i dette samarbeidet, som de kalte Kulturnettverket.
Les også: Gode resultater med utendørsterapi
Fikk beholde ridetilbud
Etter hvert fikk Berge flere ansatte. I første omgang ble treningsfysiolog Janne Østlien med på laget. Senere ble også sosionom Mona Hauger Kjelsberg overført som aktivitetsrådgiver. Sammen begynte de å utvikle et samarbeid med nærkommunene, og på Kjelsbergs initiativ opprettet de Kulturnettverket Innlandet Oppland. Berge forteller hvordan nettverket umiddelbart ga resultater for medlemskommunene:
- Vi hadde stor etterspørsel etter ridning, og Gjøvik kommune kjøpte åtte plasser på et ridesenter i kommunen. Det var bare fire som meldte seg på, og kommunen synes ikke det var en veldig god deal. Østre Toten kommune hadde hørt om tilbudet, og samlet fire stykker som ville være med. På grunn av nettverket, fikk vi opprettholdt tilbudet. Neste runde fylte Gjøvik plassene sine selv, og Østre Toten fikk sitt eget tilbud, sier han.
Bidrar økonomisk etter folketall
I dag er nettverket åpent for alle kommuner og institusjoner som vil være med. I fjor ble Blå Kors med som første institusjon. På slutten av året kom også Solliakollektivet til.
Kommunene bidrar økonomisk etter folketall. En kulturkontakt i hver kommune eller avdeling har ansvar for å melde pasienter på aktivitetene. Medlemmene har månedlige møter på rundgang i hverandres kommuner.
Les også: Bålterapi med Medvandrerne
Stort aktivitetstilbud
Tilbudet består av alt fra innebandy og fotball til hundekjøring og skogskonserter. Nettverket har også syklet Norge på langs og på tvers, og sist høst fra Toten til Afrika.
- Vi har en årlig innebandyturnering som er veldig populær. I år hadde vi 17 lag påmeldt, og det ble spilt 75 kamper, sier Berge.
I tillegg arrangeres det volleyballturnering, vinterturer med bortover- og nedoverski, trugetur og aking, kanopadling og vannsprutdag. Det er mulig å bli med på turer i fjellet med overnatting, og alle kommunene i nettverket har tilbud om trening på treningssenter. En viktig del av aktivitetene, er mat.
- Vi lager mye mat på bål sammen med pasientene. Dette er en gruppe mennesker som ikke alltid får i seg den næringen de trenger. Derfor er vi opptatt av at de skal lære å lage sunn mat, sier Berge.
Les også: FACT Nesodden satser på kosthold og fysisk aktivitet