Totalt er nå 7900 mennesker innlemmet i LAR i Norge. 747 startet opp i 2019, av disse ble 450 inkludert i LAR-behandling for første gang.
Nye legemidler
Årets statusrapport utarbeidet av Senter for rus- og avhengighetesforskning (Seraf) på oppdrag fra Helsedirektoratet har fått tittelen “Nye medisiner - nye muligheter?”. Det fremkommer i rapporten at flere i LAR allerede er i gang med å teste ut nye preparater og Seraf gjennomgår i rapporten alternative preparater som er i bruk i andre land og som kan være aktuelle å ta i bruk her i Norge.
Les rapporten: Statusrapport for LAR 2019 - Nye medisiner - nye muligheter?
Et av preparatene som presenteres er SROM (langtidsvirkende morfintabletter) som man antar vil kunne bedre livskvaliteten til LAR-pasienter som opplever betydelige bivirkninger eller andre problemer ved dagens ordinære LAR-legemidler. Legemiddelet mangler imidlertid registrering for bruk i LAR-behandling, noe som kunne sørget for større utbredelse av preparatet.
Det er en forventning fra Seraf og andre på rusfeltet at arbeidet med å godkjenne og innlemme nye virkningsfulle legemidler som Buvidal/buprenorfin depotsprøyte, SROM og naltrekson depotsprøyte fortsetter i 2020. Disse preparatene er allerede innlemmet i LAR-behandling i andre land.
Lav mortalitet
At gjennomsnittsalderen i LAR nå er 46,1 år er i seg selv en suksess, sier Philipp Lobmaier i videopresentasjonen som er publisert på Seraf sine nettsider. En av tre som mottar LAR-behandling er nå over 50 år, noe som viser at LAR-behandling har en betydelig positiv effekt.
I 2019 ble det rapportert om 112 dødsfall i LAR, noe som tilsvarer en mortalitet på 1,3 prosent. Dette er på samme nivå som foregående år. Gjennomsnittsalderen på personer som går bort har de siste seks årene vært stigende. I 2013 var snittalderen for personer som dør mens de er i LAR 46,0 år, mens den i 2019 var økt til 51,3 år. Sammenlignet med andre europeiske land har Norge en av de eldste LAR-populasjonene.
Nytt fokusområde
Om Hepatitt-C
Behandlingen av Hepatitt-C er betydelig forbedret de seneste årene og gis nå i tablettform med en behandlingstid på 8 til 12 uker.
(kilde: Seraf)
Seraf ønsker i tiden fremover å rette fokus mot smittestatus knyttet til Hepatitt-C som de mener er mangelfullt kartlagt hos LAR-pasienter. I motsetning til hiv finnes det helbredende behandling for Hepatitt-C, og det er satt et mål om utrydding innen inneværende tiår.
Forskerne ønsker derfor gjennom nye kartlegginger å få et bedre bilde av hvor mange LAR-pasienter som har kronisk hepatitt C og hvor mange som eventuelt behandles for det.
Les rapporten: Statusrapport for LAR 2019 - Nye medisiner - nye muligheter?