I 2015 ble NKROP forsker Henning Pettersen tildelt et treårig postdok-stipend for å undersøke langvarig recovery hos personer med ruslidelser. Siden den gang har han intervjuet 18 brukere som var til behandling for ruslidelser i Hedmark og Oppland på slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet. Alle prosjektdeltakerne har vært rusfrie i fem år eller mer.
Målet var å finne ut hva personen selv mente var viktig for at han eller hun klarte å kutte ut rusen og holde seg rusfri over tid.
Relasjoners rolle
Artikkelen How Social Relationships Influence Substance Use Disorder Recovery: A Collaborative Narrative Study ble publisert i tidsskriftet Substance Abuse: Research and Treatment i mars 2019.
Dette er en kvalitativ studie hvor Pettersen og forskerkollegaer har undersøkt hvilken rolle sosiale relasjoner kan ha for å oppnå og fortsette recovery etter mange års skadelig rusmiddelbruk.
Studien viser at sosiale relasjoner er viktig både for å starte arbeidet for å bli rusfri og for å opprettholde rusfrihet. Intervjudeltakerne fremhevet særlig å bli sett av likemenn eller å ha en omsorgsfull relasjon med en behandler eller søsken som viktig for deres recovery.
Personlig relasjon
På bakgrunn av funnene anbefaler Pettersen og hans medforfattere at man i større grad involverer brukeres sosiale nettverk i behandling og recovery. Siden en omsorgsfull relasjon med behandler kan være svært viktig for recovery, bør også behandlere være bevisst på å møte brukere på et personlig plan, uten at det går på bekostning av profesjonaliteten, skriver Petttersen.
Les studien: How Social Relationships Influence Substance Use Disorder Recovery: A Collaborative Narrative Study