Helsedirektoratet har gjort en vurdering av verktøyet GAF og skriver følgende:
«GAF står for global funksjonsskåring og kartlegger psykisk symptombelastning og sosial og yrkesmessig fungering for pasienter i psykisk helsevern.
Helsedirektoratet har pålagt helsetjenestene å kartlegge GAF ved oppstart av behandling og ved avslutning av behandling. Intensjonen har vært å følge med på og kartlegge hvordan pasientens symptomer og funksjonsnivå endrer seg som følge av behandlingen. Det har imidlertid vist seg at de psykometriske egenskapene til GAF er for dårlige. GAF er dessuten et for lite treffsikkert mål til at det forsvarer den tidsbruken det krever i tjenestene.
Forskningsresultater på grunnlag av GAF-målinger vil av samme grunn også kunne bli usikre.
Helsedirektoratet ble for en tid siden gjort oppmerksom på at det kunne være knyttet opphavsrettslige spørsmål til vurderingsverktøyet. Dersom de psykometriske egenskaper hadde vært bedre, og dersom verktøyet kunne benyttes til å dokumentere effekten av den behandlingen pasienten har fått, ville verktøyet fortsatt kunne anbefales benyttet, og, i så fall, ville det vært behov for å avklare opphavsrettighetene til verktøyet.
Helsedirektoratet har imidlertid, etter en samlet vurdering av fordeler og ulemper med vurderingsverktøyet, kommet til at Helsedirektoratet ikke lenger vil anbefale GAF som måleinstrument i psykisk helsevern.»
På bakgrunn av denne vurderingen er Norsk Pasientregister orientert om at registrering av GAF ikke vil være del av meldingen til NPR fra og med 01.01.2020.
Leter etter alternativ
Det er også viktig å understreke at helseforetakene og den enkelte helsearbeider som anvender et verktøy, selv må sørge for at bruken av verktøyet er innen rammen for «god klinisk praksis» og innenfor de rettighetsrammene som finnes. Dette er også formidlet til regionale helseforetak. Private aktører er også ansvarlig for å følge norsk lov ved innsamling og lagring av data.
I pakkeforeløpene for psykisk helse og rus, anbefaler direktoratet at det benyttes et standardisert verktøy for måling av symptom og/eller funksjon i løpet av pakkeforløpet.
Per i dag har ikke Helsedirektoratet noen anbefalinger om verktøy som kan erstatte GAF. Det pågår imidlertid et arbeid internt i direktoratet med å se på om og eventuelt hvordan de kan understøtte tjenestene på dette.