Bydel Gamle Oslo har mange sosioøkonomiske utfordringer og mange sårbare familier. 25 prosent av barna i delbydelene Nedre Tøyen, Grønland, Enerhaugen og Kampen vokser opp under fattigdomsgrensen, og i vedvarende fattigdom. Disse barna utsettes for mange risikofaktorer for å utvikle psykiske lidelser.
Magdalena Kunkeova var tidligere ansatt som psykolog i bydelens skolehelsetjeneste. Hans Arnljot Heli var psykolog i FACT Voksen i Gamle Oslo. De møttes i 2020 og startet på forprosjektet for FACT Ung Gamle Oslo.
FACT står for Assertive Community Treatment, eller fleksibelt, aktivt oppsøkende behandlingsteam.
De så utfordringene med oppvekstvilkår i bydelen fra hvert sitt perspektiv.
- FACT Voksen er tilpasset voksne kronikere. Magdalena så at mange av dem som ble tilbudt hjelp på Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP), ikke var i stand til å ta imot det tilbudet. Vi skjønte at et tverrfaglig team bestående av både spesialisthelsetjenesten og kommunens helse- og sosialtjeneste, ville være et viktig supplement for disse barna, sier Heli. Han er i dag prosjektleder og teamkoordinator for FACT Ung Gamle Oslo
Les også: Hva kjennetegner de unge det går bra med etter rusbehandling?
Ikke diagnosespesifikk
FACT Ung-teamet ble opprettet i fjor høst. Grünerløkka og St. Hanshaugen har hatt FACT Ung siden 2020.
- Gamle Oslo hadde allerede et FACT Voksen-team. Derfor lå det noen rammer der allerede med samhandling mellom bydelen og vårt lokale sykehus, Lovisenberg Diakonale Sykehus, sier Heli Han legger til at det er en del forskjeller mellom de to teamene.
- FACT Ung er, i motsetning til FACT Voksen, ikke et diagnosespesifikt behandlingstilbud. Vurdering av inntak baseres på funksjonsnivå påvirket av psykisk lidelse. Siden det er forskjellige målgrupper, er det andre instanser man må samhandle med. I tillegg er det nødvendig med andre faggrupper i teamet, sier han.
Prosjektet er et samarbeid mellom bydelens barnevern, NAV, skolehelsetjeneste og den lokale BUP-en, Nic Waals Institutt. Teamet består av teamleder/prosjektleder, psykolog, psykiater, sosionom, barnevernspedagog, erfaringskonsulent, ernæringsfysiolog og sekretær.
Fornøyde pårørende
Tilbakemeldingene fra pårørende, går på at de er fornøyde med tjenesten, spesielt å få back up i familien.
- En stor del av jobben er å støtte familiene i deres kontakt med andre offentlige instanser. Dette er typisk skolevesenet, barneverntjenesten og NAV. Gjennom dette arbeidet, styrker vi familiens systemforståelse og kan hjelpe dem til å forstå hvilke rettigheter de har, og forklare årsaken til hvorfor man noen ganger ikke får det man ber om, sier Heli.
- Det ser ut som at vi klarer å tilby en tjeneste de fleste ønsker å ta imot, legger han til.
Dro på studietur til Nederland
Tor Helge Tjelta, offentlig PhD-kandidat og intraprenør i Gamle Oslo og ved Høgskolen Innlandet, var med og starte FACT Ung Gamle Oslo.
- Bydel Gamle Oslo har i en rekke år arbeidet kunnskapsbasert for å utvikle og forbedre sine tjenester, og har etablert et lokalt Utviklingssenter for psykisk helse- og rusarbeid – UPR Gamle Oslo, sier Tjelta. Han er leder av UPR Gamle Oslo, og tidligere prosjektleder for FACT Gamle Oslo, som vant Forbedringsprisen i fjor.
Bydel Gamle Oslo startet, sammen med Lovisenberg Diakonale Sykehus, landets første FACT-team i oktober 2013. I forkant av etableringen av FACT Ung, reiste Tjelta med flere på en studietur til Nederland, der de besøkte flere FACT Ung-team. Tjelta ordnet også med en grovoversettelse av den nederlandske håndboken, slik at de hadde et utgangspunkt for videre satsing.
Her finner du modellbeskrivelsen av FACT Ung
Viktig med godt forprosjekt
- Et av suksesskriteriene for FACT Gamle Oslo, var godt forprosjekt. Derfor har jeg veldig trua på FACT Ung Gamle Oslo. Det virker robust og levedyktig, og det er gjort et godt forarbeid, sier Tjelta og gleder seg til de kommer i gang med evalueringen.
Tjelta skal lede et symposium om FACT Ung på SKANROP 2023.
- Det ser jeg veldig frem til. Vi gleder oss over at at så mange ser ut til å ville prøve ut denne tjenestemodellen også for unge, sier han.
Stor interesse for FACT Ung
Kristin Trane er doktorgradsstipendiat ved nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP), hvor hun forsker på FACT modellen. Hun er også ansatt i NAPHA, og leder det nasjonale implementeringsteamet for FACT Ung.
Trane forteller at hun opplever stor interesse for FACT Ung om dagen.
- Det er nå omkring 34 initiativ på gang i Norge, omkring 18 forprosjekt og 16 team som har planer om å komme i drift, altså ta inn de første ungdommene i år. Med unntak av ett fylke er det team på gang over hele landet, sier hun.
Dårlig samhandling
Flere studier og rapporter har vist at unge med psykiske utfordringer ikke får god nok hjelp. Dette handler blant annet om at samhandlingen rundt de unge ikke er god nok, at ulike utfordringer ikke sees nok i sammenheng og at brukerinvolveringen ikke er god nok.
Gjennom FACT Ung, skal de unge få helhetlig oppfølging fra ett team. Dette teamet skal sikre sammenheng i behandlingen og følge opp de unge så lenge de har behov for det.
- Det at de unge ikke skal tilbys behandling over et spesifikt tidsrom eller antall ganger, er noe av det sentrale i FACT Ung. De unge som inkluderes i FACT Ung-team, skal følges opp av teamet så lenge de har behov for det, med en øvre grense på 25 år. Oppfølgingen skal skje på de unges arena, sier Trane.
Les også: Positiv utvikling av oppsøkende tjenester
Fleksibelt og oppsøkende
Trane tror det er særlig nyttig at FACT Ung-team skal jobbe oppsøkende og gi oppfølgingen der den unge ønsker det.
- Det er ikke alle unge som ønsker å komme til et kontor for samtaler til fast oppsatte tidspunkt. Det er heller ikke alltid en greier virkelig å nå inn til den unge og bygge relasjon onsdager klokken fire på et kontor, sier hun og legger til:
- En jeg snakket med i et FACT Voksen-team sa at noen av de beste behandlingsamtalene han hadde gjort, var mens han hjalp brukere å flytte, rydde, hugge trær, eller mens de gjorde andre ting sammen. Her kommer noe av fleksibiliteten i FACT Ung-teamene inn. De skal både være fleksibel i måten å jobbe på og i hvor jobben gjøres, sier Trane.