I midten av januar var mer enn 550 deltakere samlet i Oslo kongressenter for ROP-dagen 2019. Tema for årets konferanse var avhengighet, og professor og psykiater Finn Skårderud holdt foredrag om avhengighet og skam. Ifølge Skårderud er de to tett forbundet.
− Drankeren drikker på grunn av sin skam, og han skammer seg fordi han drikker. Man kjenner på en skam, man gjør noe – rus, selvskading eller annen avhengig adferd – for å døyve skammen, men etterpå får man mer skam, forklarte Skårderud.
Se Finn Skårderuds foredrag fra ROP-dagen 2019: Avhengighet og skam.
Skam i relasjon med andre
Psykiateren påpekte at skam er en følelse som alltid handler om seg selv i forhold til andre. Skam oppstår i møte med andre, i relasjoner med andre mennesker. Dypest sett handler skam om å se seg selv som en som ikke fortjener å bli elsket. Skårderud understrekte at skam kan komme både innenfra og utenfra. Man kan bli påført skam av andre.
− Overgrep er en ytterliggående versjon av å fortelle et menneske at han eller hun ikke er verdt noe. Tragedien er at offeret for overgrepet internaliserer dette: Jeg er ikke verdt noe, jeg fortjener ikke bedre. Ofte tenker jeg at det er feil folk som skammer seg. Mange av de som skammer seg, skammer seg over andres skamløse adferd, sa psykiateren.
Skam i terapi
Skårderud skilte mellom den gode og dårlige skammen. Den gode skammen regulerer forhold mellom mennesker, og sørger for at grenser, normer og moral opprettholdes. Den onde skammen, derimot, er destruktiv og svært problematisk.
− I terapirommet er skam dypt vanskelig. Skammens følgesvenner er unnvikelse og taushet; det motsatte av hva vi ønsker i behandling, påpekte Skårderud.
Han pekte på at hva man skammer seg over er i endring. Tradisjonelt har man skammet seg over å gjøre for mye av seg selv eller gå utenfor sosiale normer. I dag kan man skamme seg for å ikke gjøre nok ut av seg selv og at man realiserer seg selv for lite.
− Fremfor alt skammer vi oss over å ikke ha kontroll over eget liv, sa psykiateren.
Ut av skam
Det fins veier ut av skam, men det tar tid. Skårderud mente målet med terapi er å omgjøre skam til sorg, sinne eller skyld. Å føle tristhet for at ting ble som de ble er lettere å håndtere enn uspesifisert skam. Å føle sinne eller berettiget harme er fremskritt i behandling. Skyld er også bedre enn skam, fremholdt Skårderud.
− Man kan gjerne kjenne på skyld over noe man har gjort. At jeg har gjort noe galt er lettere å leve med enn at det er noe galt med meg.