Skamfølelse er en viktig del av vår kultur, men for mye skam kan være invalidiserende for mennesker. I dette videoforedraget skiller psykiater Finn Skårderud mellom gammel og moderne skam. Den "gamle" skammen handler om hva som er lov og ikke lov å gjøre, ifølge storsamfunnets normer og regler. Man skal ikke gjøre for mye ut av seg selv. Den "nye" skammen, derimot, er knyttet til at man realiserer seg selv for lite. Man er ikke interessant nok, kreativ nok, produktiv nok.
– Vi skammer oss på andre måter enn før. I dag er skamfølelsen ofte tett knyttet til selv-følelsen, sier Skårderud.
Retusjert virkelighet
Dagens ungdomskultur er visuell, ungdom sender bilder av seg selv og andre. Men det er ikke ungdommens virkelige jeg som sendes ut i verden via smarttelefonen, det er en retusjert, forfinet versjon. Glansbilder.
– Selv om mottakerne av bildene innerst inne vet at bildene er et idealisert, vellykket bilde, kan noen bli fanget av hvor fine og interessante alle andre er. Man måler seg med andre. Og strekker man ikke til, kommer skamfølelsen, forklarer psykiateren.
Smartphone blir en shame-phone. Når man sender bilder ut i eteren, i håp om annerkjennelse og bekreftelse i form av «likes», risikerer man også taushet. Ingen likes. Negative kommentarer. Mye å skamme seg over.
Videoen er publisert av ABUP.