Psykiatrisk ungdomsteam (PUT) for Asker og Bærum behandler pasienter i alderen 15 til 30 år med rusproblem og psykisk lidelse. For å støtte implementeringen har de laget en sjekkliste med ulike punkter. Et av punktene er at de raskt skal ta inn pasienter innen gjeldende frister, for eksempel innen tre uker for pasienter under 20 år. Under punktet ligger en tilleggskommentar:
Når unge mennesker søker hjelp for sine rusproblemer og psykiske lidelser, ser vi det som viktig at de får hjelp raskt. Vi har som mål at alle pasienter får tilbud innen gjeldende frister, og helst mye raskere. Vi har en selvpålagt regel om at alle under 20 år skal få time innen tre uker, da dette er en prioritert gruppe.
Integrert behandling er viktig, ettersom flere sykdommer eller lidelser ofte forekommer samtidig hos samme person som har ruslidelse og psykisk lidelse:
– PUT for Asker og Bærum tilfredsstiller krav både til Tverrfaglig spesialisert behandling og psykisk helsevern. Det gjør implementeringen av retningslinjen lettere. Det er sjeldent hensiktsmessig med to separate behandlingssystemer. Hos oss skal pasienten tas hånd om enten de har er én eller flere lidelser. Vi skal tilpasse oss pasienten, ikke motsatt, sier psykologspesialist Hanne Naug og psykolog og avdelingsleder Beate Schwensen ved PUT Asker og Bærum.
Følger opp familien
Sjekklisten krever at de ansatte vurderer familiearbeid og samarbeid med andre instanser:
Vi har ønsket økt fokus på familie- og pårørendearbeid. Dette ser vi som viktig for alle våre pasienter, men er av særlig betydning for de yngste. Familie og andre pårørende er oftest viktige støttespillere og informanter. De har også ofte egne hjelpebehov. Noen ganger er foreldre med i time med ungdommen og dennes behandler. Andre ganger får foreldrene sin egen behandlingskontakt. Søsken kan også ha behov for støtte og informasjon. Av og til er det ikke aktuelt, eller direkte kontraindisert å trekke inn familien i behandlingen. Det er altså ikke slik at vi alltid jobber med familie, men det skal vurderes, særlig for de yngste pasientene.
Et annet viktig punkt er tilrettelegging før første time, som å kontakte henviser, avtale sted, tid og transport. Hvis ikke pasienten har møtt til første time, skal de forsterke innsatsen:
Vi har gjort det til rutine å snakke med henviser og/eller pasienten før vi innkaller til første time. Vi sjekker da ut om ungdommen trenger å ha med seg noen. Vi sjekker også om det er hensiktsmessig å møte dem andre steder enn på vårt kontor, eller om de trenger hjelp til transport. Tidspunkt for timen er også viktig. Noen vil nødig være borte fra skolen. Andre pasienter som ikke er i skole eller jobb kan ha en døgnrytme som tilsier at timen bør være sent på dagen. Bakgrunnen for denne kontakten er å øke sannsynligheten for at pasienten kommer, og at første time føles trygg. Hvis pasienten likevel ikke møter, prøver vi igjen for eksempel med ny kontakt med henviser, eller andre som er i kontakt med personen. Vi sender også nytt innkallingsbrev eller ringer.
Gir håp om bedring
Andre viktige punkter er knyttet til kartlegging av rusbruk, psykisk lidelse og sosiale og økonomiske forhold. PUT legger skal gi pasienten håp om at endring er mulig.
Arbeidet med sjekklisten er støttet økonomisk av Regionalt kompetansesenter for dobbeltdiagnose rus og psykiatri, i dag innlemmet i Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP).
Metoden brukes i den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen. Skjemaet skal bidra til kvalitetsforbedring og endre praksis, ved å redusere variasjon der det er ønskelig.
Modellen for sjekklisten er en sjekkliste som PUT Asker og Bærum har laget tidligere. Den skulle sikre at ansatte sørget for at ungdom fikk tidlig hjelp og at metoder for å fange opp unge som er i ferd med å droppe avtaler ble tatt i bruk.
PUT har i tillegg laget et skjema for å sikre kvalitet i resten av behandlingsløpet. Her ligger flere føringer:
Spesialistvurdering skal være gjort innen tre måneder, eller tidligere på indikasjon
Pasienten skal drøftes i tverrfaglig behandlingsmøte
PUT skal tilby et bredt spekter av terapeutiske tilnærminger, og tilstrebe skreddersøm for den enkelte
PUT skal bidra til godt samarbeid med andre instanser og pårørende der det er aktuelt
PUT skal sikre ryddige avslutninger
Interesserte kan ta kontakt med PUT Asker og Bærum for å få tilsendt sjekklista.