«Fra forskning til bedre klinisk praksis» var tema da Seraf inviterte til fagseminar i Oslo i dag. Tittelen var nøye gjennomtenkt, sa Seraf-leder Thomas Clausen da han ønsket velkommen.
− Seraf ble grunnlagt fordi man så hvor viktig det var med solid kunnskap for å kunne ta gode beslutninger, både klinisk og politisk, påpekte Clausen.
Omfattende LAR-forskning
I dag har Seraf en rekke forskningsprosjekter innen e-helse og avhengighetsbehandling og legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Det siste tiåret har senteret loset et stort antall mastergrads- og doktorgradsstudenter frem til avsluttede studier.
På seminaret ble LAR-prosjektene fremhevet som eksempler på hvordan forskning har endret behandling i Norge.
− Vår forskning har vist at LAR minsker risikoen for overdosedødsfall, fastslo Clausen.
Seraf-studiene har vist at LAR virker mens man er i behandling, ikke mens man står på venteliste eller etter at man går ut av LAR. Den kunnskapen må påvirke beslutninger om hvordan LAR organiseres, mente Clausen.
− Det blir viktig å redusere barrierer mot å søke LAR-behandling, og det blir like viktig å bekjempe frafall, påpekte han.
Les også: LAR 20 år – Hva er status?
Fremtidens LAR
Ronny Bjørnestad, leder i proLAR, deltok på fagseminaret og snakket om hva brukerne mener bør prioriteres i LAR fremover. Fremfor alt er det viktig å gi et tilbud til alle de som ikke har noe å gå til, sa han.
− Vi vet det er mange ensomme i LAR. Flere har mistet nettverket sitt, og de er uten jobb eller skole. Prioritet nummer én bør være å styrke aktivitetstilbudene til denne gruppa, fremholdt Bjørnestad.
Han var også opptatt av at mange brukere i LAR har somatiske helseutfordringer som ikke tas tak i.
− Dessverre har kontroll og urinprøver vært viktigere enn å følge opp helseplager, mente Bjørnestad.
Han fikk støtte fra Thomas Clausen, som viste til at LAR-brukere i dag dør av andre årsaker enn rusmisbruket. Særlig er røyking og lite fysisk aktivitet utbredt i denne pasientgruppe. Det bør få mer oppmerksomhet fremover, håpet Clausen.