Arnhild Lauveng er psykologspesialist med ti års egenerfaring som pasient i psykisk helsevern. 16 år gammel ble hun diagnostisert med schizofreni.
– Jeg ble fortalt at jeg aldri ville bli frisk, få en jobb eller kunne bo alene. Men, behandlerne mine sa de kunne hjelpe meg lære å leve med symptomene mine. Jeg var helt uinteressert i dét, fortalte Lauveng.
Hun var første foredragsholder ut på den tredje europeiske kongressen om Assertive Outreach som samlet mer enn 400 deltakere fra over 20 land i Oslo kongressenter 24.-26. juni. Viktigheten av å gi og beholde håp ble understreket flere ganger i løpet av kongressen, det samme ble budskapet om at bedring/recovery er mye mer enn symptomfrihet.
Glede for gledens skyld
Nøkkelen er å spørre pasienten hva som er viktig for han eller henne, mente Lauveng. Ikke minst er det viktig å dyrke glede og gjøre ting kun fordi det er gøy.
– Mange av mine pasienter har hatt en barndom uten moro. De må øve seg på å gjøre ting utelukkende for glede. Og da må de først finne ut hva som gir dem glede og hva de liker å gjøre. Selv visste jeg ingenting om hvordan jeg skulle få venner, flørte eller forstå andre mennesker. Dét var viktig for meg å få hjelp til, ikke nødvendigvis hjelp til å bli kvitt symptomene, påpekte Lauveng.
Symptomene har betydning
Lauveng vil at behandlere skal være mer opptatt av hva symptomene betyr enn av å få symptomene til å forsvinne.
– Gjennom studiene lærer vi at psykotiske symptomer er uforståelige. Jeg mener manges symptomer er helt logiske, hvis vi tar oss tid til å spørre om dem. I journalen skrives det: Pasienten hører stemmer. Men det skrives nesten aldri hva stemmene sier og hva de betyr, påpekte psykologspesialisten.
Hun ble selv fortalt at hun skulle slutte å lytte til stemmene hun hørte.
– Men hvorfor skulle jeg ikke lytte til dem? Stemmene var ikke problemet for meg, men de var svært problematiske for mine behandlere. Jeg var svært ensom, stemmene ga meg trøst, sa Lauveng.
Hva betyr egenerfaring?
Psykologspesialist Lauveng var en av flere foredragsholdere med brukererfaring på kongressen. Britiske Diana Rose er forsker med brukerfaring og professor i brukerstyrt forskning ved King’s College London. Hun holdt foredrag om hva vi vet av effekten av å benytte medarbeidere med brukererfaring i psykiske helsevern.
– Det korte svaret er at vi vet veldig lite, sa Rose.
Hun henviste til forskning som viser at medarbeidere med brukererfaring har lite å si for resultater og kvaliteten på tjenestene.
– Men måler vi det som er viktig for brukerne? Igjen og igjen sier brukerne at det de ønsker er noen å snakke med. Og studiene viser at medarbeidere med brukererfaring bruker mer tid på samtaler med brukerne enn andre helsearbeidere. Er ikke det viktig? undret Rose.