- Jeg syns vi burde forplikte oss til å rekruttere mangfoldig og inkludere de store minoritetsgruppene, på samme måte som vi gjør med kjønn. Helsebasert arbeid er først og fremst relasjonelt tillitsarbeid, og jeg mener det er viktig å ha personale som selv har bakgrunn som gjør at pasienten kan identifisere seg med hjelperen. Da vil også behandlingen bli bedre, sier Shariati.
Preventio er en frittstående paraplyorganisasjon som jobber for å fremme kunnskapsbaserte og inkluderende løsninger på rusfeltet.
Shariati mener at vi i fremtidens helsetjeneste bør tenke mer på hvordan vi kan sikre at flere føler at de har tilgang til tjenestene, i stedet for ensidig å gjøre helsetjenestene enda bedre for dem som allerede har tilgang.
Gir en følelse av trygghet
Når Shariati snakker om minoriteter, snakker han om etniske minoriteter, men også om minoriteter som handler om seksualitet, kjønnsidentitet og funksjonsnivå. Mange av disse minoritetene er usynlige.
- Vi som hjelpere må alltid være klar over at vi ikke vet hvem vi møter. Vi vet ikke om personen som sitter foran oss er heterofil, eller om pasienten identifiserer seg som det vi antar at de identifiserer seg som. Hjelperne bør ha kompetanse på de forskjellige minoritetene, sier Shariati, og legger til at det er mange pasienten syns det er viktig å vite at hjelperne kan identifisere seg med dem.
- Mange homofile ønsker for eksempel en terapeut som også er homofil, fordi det gir en følelse av trygghet. Det er en del ting denne terapeuten automatisk forstår, som pasienten ikke trenger å forklare. Dette er kunnskap man ikke så lett kan lese seg til. Det betyr ikke at alle med en minoritetsbakgrunn søker seg til behandlere som de kan identifisere seg med, men for en del er det viktig. Akkurat som kjønn vil kunne være viktig for noen om de skal undersøkes.
Les også: Har du en skeiv, mannlig ruspasient foran deg, bør du vite hva chemsex er
Mer empatisk tilnærming
Shariati drar noen paralleller til hvordan han selv, som mann, ikke kan lese seg til hvordan det er å være kvinne.
- Men som etnisk minoritet, kan jeg i en viss grad relatere til kvinneundertrykkelse, og til diskriminering av folk med nedsatt funksjonsevne. Det kan føre til at jeg som hjelper kan ha en mer empatisk tilnærming til andre minoriteter. Man kan også spesialisere seg, men det er en tungvint måte å gjøre det på. Det er lettere å rekruttere folk som har den kompetansen.
Les også: Savner å bli sett som hele individer
Hva menes med “personlig egnethet”?
Før man tar skrittet og bestemmer seg for å bli bedre til å rekruttere mangfold, mener Shariati at det er viktig å ha en uttalt anerkjennelse for at mangfold har en verdi og vil gi uttelling.
- Når vi skriver “personlig egnethet” i utlysninger, må vi vite hva vi mener med det og hva det betyr i praksis. Jeg opplever at mange snakker om rekruttering og mangfold, at det er viktig og har en verdi i seg selv, men vi må spørre oss hvordan vi kan vektlegge det og få ønskede resultat, sier han og viser til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
- Jeg skulle for eksempel gjerne likt å vite hva det er som gjør at de klarer å rekruttere en personalgruppe med stort mangfold og kompetanse, sier han.
Se vårt NKROP-webinar: Migrasjon og ROP-lidelser med psykiater Shahram Shaygani