Nye perspektiver
NKROP-stipendiat Grethe Emilie Roer, og hennes medforskere, står bak den nye studien, som nylig ble publisert i tidsskriftet BMC Psychiatry.
Les forskningsartikkelen: The impact of PTSD on risk of cardiometabolic diseases: a national patient cohort study in Norway
Den psykiske påvirkningen av PTSD er velkjent, mens mindre oppmerksomhet har vært viet til somatiske tilstander hos pasientgruppen. I denne studien har forskerne derfor sett nærmere på risikoen for utvikling av kardiometbolske sykdommer hos PTSD-pasienter.
Kardiometabolske sykdommer inkluderer blant annet hjerte- og karsykdommer, som hypertensjon (høyt blodtrykk), fedme og type 2 diabetes mellitus.
Disse somatiske sykdommene utgjør en betydelig helseutfordring og kan ha alvorlige konsekvenser for individets velvære, livskvalitet og levetid.
Les også: Dårlig økonomi gir økte helseutfordringer
Studert data fra vanlige folk
Roer forklarer at det de siste tiårene er blitt økt bevissthet rundt sammenhengen mellom PTSD og kardiometabolske sykdommer. Like fullt er mye av forskningen som er gjennomført, foretatt blant krigsveteraner og ikke i sivile befolkninger.
Denne studien er derfor en av de første i sitt slag, hvor forskerne har utført en retrospektiv registerbasert kohortstudie i den sivile befolkningen. Data for 7 800 voksne norske PTSD-pasienter, ble sammenlignet med den generelle befolkningen over en seksårsperiode.
Resultatene i studien viste at personer med PTSD hadde en markant høyere risiko for å utvikle kardiometabolske sykdommer, sammenlignet med de uten PTSD.
Samtidig depresjon øker risikoen
Videre viser forskningen at risikoen for å utvikle kardiometabolske sykdommer påvirkes av ulike faktorer. Ettersom forskerne justerte for blant annet sosioøkonomisk status og samtidige psykiske lidelser, ble risikoen for å utvikle kardiometabolske sykdommer blant PTSD-pasienter endret.
- Vi justerte dataene for faktorer som kjønn, alder, sosioøkonomisk status, angst, alkoholbrukslidelse og depresjon. Det viste seg at den siste faktoren, depresjon, ga størst effekt. Det vil si at dersom du har en PTSD-diagnose og i tillegg opplever en depresjon, så kan du ha ytterligere økt risiko for å også utvikle en kardiometabolsk sykdom, forklarer Roer.
- Det er likevel viktig å legge til at til tross for disse justeringene, var PTSD fremdeles forbundet med høyere risiko for utvikling av kardiometabolske sykdommer enn hos befolkningen uten PTSD.
Sosioøkonomisk status har også en betydelig effekt for personer med PTSD.
- Lav sosioøkonomisk status gir negativt utslag for helsa til sårbare grupper. Folk med PTSD har ofte slitt med lidelsen sin i mange år, noe som igjen kan føre til at de blir dårligere økonomisk stilt. Det blir et negativt samspill med økonomiske og helsemessige utfordringer. Disse problemstillingene bør derfor også adresseres, for å forhindre større helsemessige forskjeller, sier Roer.
Les også: Når matinntak handler om noe mer
Viktig med fokus på somatisk helse
Hun mener forskningen viser at det er viktig å vie mer oppmerksomhet til somatiske tilstander hos pasienter med PTSD-diagnose.
- Som denne studien viser, hadde personer med PTSD økt risiko for kardiometabolske sykdommer. Det taler for at også pasientgruppens somatiske helse bør følges ekstra godt opp av helsepersonell.
- Dette er sykdommer det er mulig å forebygge og gjøre noe med. Livsstilsintervensjoner, som fysisk aktivitet, ernæringsveiledning og røykeslutt er blant tiltakene det kan være aktuelt å ta tak i.
Les også: Etterlyser bedre somatiske tiltak for ROP-pasienter
Resultatene i studien bidrar med nye perspektiver knyttet til PTSD og somatisk helse. Roer er imidelertid tydelig på at det er behov for ytterligere forskning for å identifisere de underliggende mekanismene og utvikle målrettede tiltak for forebygging og behandling.
- Ved å fortsette å utforske disse komplekse sammenhengene, kan vi forbedre helsen og livskvaliteten til personer som lever med PTSD og redusere risikoen for kardiometabolske sykdommer, avslutter hun.
Les forskningsartikkelen: The impact of PTSD on risk of cardiometabolic diseases: a national patient cohort study in Norway