Medarbeiderne kommer fra Nav, 11 kommuner på ytre Helgeland og DPS-avdelingene i Brønnøysund og Sandnessjøen, som hører inn under Helgelandssykehuset.
Møtes hver måned
Behovet for mer kunnskap om samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse ble konkretisert gjennom Rop-retningslinjen, som kom i 2012.
– DPS, Nav og kommunene samarbeider ofte om pasientene. Derfor var det viktig at vi laget et kursopplegg som var relevant for flest mulig, sier Lena Nordøy Switynk, avdelingsleder ved Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Sandnessjøen.
En gang i måneden møtes de ansatte på dagtid. Kursene startet i oktober og går til sommeren 2014. Tema er:
Integrert behandling av rusproblemer og psykiske lidelser. Foreleser er psykiater Lars Linderoth ved Nasjonal kunnskapstjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse.
Hvordan møter vi personer med ROP-lidelser? Foredrag av sosionom og ruskonsulent Konrad Kummernes ved DPS Mosjøen
Utredning og kartlegging i spesialisthelsetjenesten og i kommune, ved psykologspesialist Claes Brisendal.
Ferdighetstrening i gruppe og kognitiv terapi ved ROP-lidelse, ved forskningsleder Rolf Gråwe fra Kompetansesenter rus - Midt-Norge.
Hvorfor er planarbeid viktig og hvordan gjør vi det i hverdagen? Foredragsholder er rådgiver Kart Hjertholm Danielsen fra Kompetansesenter rus, Nord-Norge og foreleser fra Nordland fylkeskommune.
Konsekvenser av misbruk av anabole steroider og hvordan intervenere, ved sosionom Tommy Moberg ved Universitet i Gøteborg.
Legemiddelassistert rehabilitering, til hvem og hvordan praktiseres det?
Barn og ungdommer med risiko for å utvikle ROP-lidelser og hvordan få til tidlig intervensjon?
To deltakere fra hver kommune
Kursene er gratis for deltakerne. Innholdet er satt sammen av Helgelandsykehuset, Nav, Kompetansesenter rus Nord-Norge (KoRus-Nord) og kommunene. Disse har utgjort arbeidsgruppa: Områdesjef Grete Andreassen, Psykiatrisk senter Ytre Helgeland, konsulent Eline Monsen ved Nav i Sømna kommune, rådgiver Kari Hjertholm Danielsen ved Korus Nord og Lena Nordøy Switynk. i oppstartsfasen var også psykiater Claus Stærkær en viktig pådriver for å legge det faglige programmet.
Kursene holdes vekselvis i Sandnessjøen og Brønnøysund. Alle kommuner kan delta med to ansatte på hver samling. Her kan de stille med de deltakerne som vil ha mest utbytte av samlingen.
Vil bli bedre på rusavhengighet
På samlingene møtes ansatte i spesialisthelsetjeneste, Nav og kommunene. Det utveksles kunnskap og erfaringer, og mange får møte ansiktet til stemmen fra telefonsamtalene.
– Hva vil de åtte kursdagene føre til i arbeidet deres?
– Vi håper at pasientene skal bli møtt på en mer like måte uansett om de bor i en kommune med tusen eller ti tusen innbyggere. Og at de får et faglig tilbud som er i tråd med blant annet anbefalingene i ROP-retningslinjen, sier Switynk.
Hun mener at særlig kunnskapen om rus vil bli bedre, etter at flertallet av de ansatte først og fremst har jobbets med pasientenes psykiske helse.
– Vi har ikke vært trygge nok på egen kunnskap rundt pasientenes rusavhengighet, sier Switynk.