En ny, norsk studie viser at 28 prosent av dem som har hatt en rusutløst psykose senere fikk diagnosen schizofreni. Høyest var risikoen for dem med cannabis-utløst psykose, med 36 prosent. Overgangen fra rusutløst psykose til bipolar lidelse var lavere, med 4,5 prosent.
- Resultatene kan nok tolkes dit hen at rusmiddelbruk fører til schizofreni. Men viktigst er en høy sannsynlighet for at de som får en rusutløst psykose har en høy sårbarhet for å få en akutt psykose ved rusmiddelbruk, sier Jørgen G. Bramness. Han er professor, seniorforsker og spesialist i psykiatri, PhD ved Folkehelseinstituttet, Norges arktiske universitet og Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP).
- Kanskje bør rusutløst psykose forstås som en psykoselidelse, og ikke utelukkende en rusmiddellidelse. Det bør i så fall påvirke oppfølging og behandling, sier han.
Les også: Dobbelt så mange får psykose etter bruk av cannabis
Publisert i anerkjent tidsskrift
Bramness og hans kolleger har gjennom data fra Norsk Pasientregister fulgt personer med rusutløst psykose over en seks år lang periode. De har sett på hvor mange som senere har fått schizofreni-spektrum lidelse eller bipolar lidelse. Forskningen er publisert i anerkjente American Journal of Psychiatry.
Les forskningsartikkelen her: Transition From Substance-Induced Psychosis to Schizophrenia Spectrum Disorder or Bipolar Disorder
Menn, ung alder, cannabisutløst psykose og gjentatte akuttinnleggelser for rusutløst psykose var faktorer forbundet med økt risiko for senere å få en schizofreni-spektrum lidelse.
Behandles i TSB ikke psykiatrien
Ifølge retningslinjene, er en rusutløst psykose en akutt og kortvarig psykosetilstand som oppstår i nær forbindelse med rusmiddelinntak. Fortrinnsvis innen en måned, hos personer som ikke har en primær psykoselidelse. Psykosen kan ikke vare lenger enn en måned.
- I akuttfasen vil og skal rusutløste psykoser behandles i psykiatrien. Dette kan være dramatiske situasjoner som krever den kompetansen akuttpsykiatrien har. I oppfølgingsfasen har det nok vært en tendens til at det glipper mer. Vi har ikke noen behandlingsretningslinje for oppfølging av rusutløst psykose. Det eneste som står er at når man utreder schizofreni så skal man utelukket at det dreier seg om en rusutløst psykose, sier Bramness.
- Mange vil tenke at dette mest er et rusmiddelproblem som bør følges opp i TSB. Vi mener vi må endre denne tankegangen. Rusutløst psykose er ikke bare et rusmiddelproblem. Personer som har opplevd rusutløst psykose bør følges opp av psykiatrien, som andre med stor risiko for alvorlig psykisk lidelse, for eksempel personer som har hatt en førstegangspsykose, sier han videre.
Les også: Finner sammenheng mellom cannabisbruk og utvikling av schizofreni
Bør mistenke primær psykoselidelse
Bramness er kritisk til at man kan kalle det en rusutløst psykose hvis den varer i opptil en måned etter inntak av rusmidler.
- Jeg synes disse tidsfristene er ganske vide. Jeg ville vært skeptisk til å gi diagnosen rusutløst psykose dersom den varer i flere uker etter rusmiddelinntak. Vanligvis klarner folk opp etter en dag eller to. De diagnostiske retningslinjene sier heller ingenting om hvor mange rusutløste psykoser man kan ha før man bør mistenke en primær psykoselidelse. Vi vet at jo flere ganger man kommer inn med rusutløst psykose, jo større er sannsynligheten for at det handler om en primærpsykose, sier han.
Les Bramness kronikk: Det finnes ikke rusmisbrukere
Vil være strafferettslig tilregnelig
Ikke bare har diagnosen betydning for hvilken behandling man får, den vil også ha betydning strafferettslig.
- Folk som har en rusutløst psykose vil strafferettslig bedømmes som ikke-psykotiske. En person med psykose vil ikke være strafferettslig tilregnelig. Dette kommer i et rart lys når vi vet at det er en så stor overgang fra rusutløst psykose til schizofreni, sier Bramness.
Faller mellom to stoler
Bramness forteller at personer med rusutløst psykose ofte faller mellom to stoler.
- Det foregår mye god forskning på både rusmiddelbruk og på psykisk lidelse i Norge og internasjonalt. Rusutløst psykose ligger midt imellom og er utelukket fra begge typer forskning. I min gruppe har vi forsket på dette i snart 20 år. Vi er en del av en nordisk gruppe som publiserer jevnlig på rusutløst psykose. Jo mer vi forsker på dette, jo mer blir vi klar over at dette er en problematisk diagnose, sier han.
Se video: Bruk av PRISM-5 for å utrede selvstendig vs. rusutløst psykose