- Alkohol er det absolutt mest skadelige av alle rusmidler for fosteret. Mange har en intuitiv oppfatning av at illegale rusmidler må være farligst, også helsepersonell, men det stemmer ikke, sier Yngvar Thorjussen, klinikkoverlege på Blå Kors klinikk i Skien.
For å illustrere skadepotensialet forteller han at etanol også brukes som et løsemiddel i industrien. Det er både fettløselig og vannløselig, tas opp i alle organer og går ufortynnet videre via morkaken til fosteret slik at fosteret får like høy promille som mor etter kort tid. Fosteret har ingen egen omsetning og eksponeres for alkohol over lengre tid enn mor.
Finnes ingen sikker nedre grense
- Alkohol kan gi alvorlige misdannelser på fosteret. Skadepotensialet øker med mengden en inntar, men det finnes ingen sikker nedre grense. Alkohol under svangerskapet kan gi hjerneskade, psykisk utviklingshemming og organmisdannelser. Det kan derfor gi livslange konsekvenser for barnet som ofte lever strevsomme liv, sier Thorjussen. Han legger til at det viktigste vi kan gjøre er å forebygge ved å informere fertile kvinner om at en bør la være å drikke alkohol allerede fra en planlegger å bli gravid.
- Videre må en snakke med gravide om rusmidler, og det på første svangerskapskonsultasjon. Det gjøres mye godt arbeid rundt omkring, men vi er ikke flinke nok til å snakke om bruk av rusmidler. Mange synes det er vanskelig å ta opp generelt og med gravide spesielt. Undersøkelser viser paradoksalt nok at det er helsepersonellet som synes at det er vanskelig å snakke om bruk av rusmidler, mens pasientene selv synes det er greit, sier han.
Les også: Viktig å snakke om alkohol på somatisk sykehus
Oppfordrer til bruk av kartleggingsskjema
I helsekortet for gravide skal helsepersonell krysse av for om de har snakket om alkohol. Ifølge Thorjussen er det stor variasjon i hvordan dette blir gjort.
- Noen sier: “Du drikker vel ikke alkohol nå som du er gravid?” Og så krysser de av for “nei”. Jeg oppfordrer helsepersonell til å bruke et strukturert kartleggingsskjema, som eksempelvis Tweak. Tweak er et kartleggingsskjema med åtte spørsmål for bruk av alkohol siste 12 måneder og under graviditet. Pasienten kan fylle det ut før hun kommer inn til konsultasjon, sier overlegen.
Les også: Pragmatisk tilnærming til samtaler om alkohol
Ønsker bruk av PEth
Thorjussen ønsker at PEth-blodprøven blir en del av svangerskapsscreeningen. Blodprøven er en nyttig alkoholmarkør som viser alkoholinntak de siste 2 til 4 ukene.
- Vi tester både for hiv, syfilis, hepatitt og mye annet. Vi burde kunne legge på en PEth også. Noen gjør det, men det gjøres ikke automatisk. Den bør i hvert fall tas når man lurer på om den gravide kan ha et problematisk forhold til alkohol, sier han.
Må følge opp
Har man først avdekket at den gravide har et problematisk forhold til rusmidler, er det viktig at det følges opp. Her mangler det også en del kunnskap.
- Hvordan følger jeg opp dersom jeg tenker at det her kan være noe? Hvilken informasjon kan jeg gi, og hva slags hjelp finnes det? Det viktigste er å gi mor god kunnskap så hun kan ta et aktivt valg på informert grunnlag. Ingen mor ønsker å skade barnet sitt. Ved behov må vi opplyse om hvilke hjelpetiltak som finnes. Det kan være kommunale tilbud, jordmor, fastlege eller en kan henvise til spesialisthelsetjenesten, sier Thorjussen.
Må vurdere tvang
Frivillig hjelp er normalen og skal forsøkes først, men dersom dette ikke virker, mener Thorjussen man må vurdere tvang. For å bruke tvang, må det være stor fare for at fosteret blir født med skade. Skadebegrepet i Helse og omsorgstjenesteloven §10.3 defineres som ethvert avvik fra normalforventning.
- Blir fosteret født to uker for tidlig, regnes det som skade, så terskelen ligger der. I tvangsparagrafen er hensikten å verne fosteret fra skadelig rusmiddelbruk og mor er således underordnet. Det er fosteret som skal beskyttes. Fosteret kan ikke tale sin egen sak, og det er vår jobb å hjelpe fosteret så det ikke blir utsatt for rusmidler, sier Thorjussen.
Les også: Barn av rusmisbrukere har ofte store ressurser
Kvinner i LAR
Thorjussen forteller at mange tror kvinner i Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) må slutte på medikamenter når de blir gravide. Det er han tydelig på at de ikke trenger. De aller fleste bør fortsette, mens enkelte som ønsker det kan trappe ned i samarbeid med lege i LAR.
- Medisinene i LAR er veldig god medisin med lav skadeprofil. Vi leger forskriver mye mer skadelige medikamenter til gravide kvinner uten rusmiddelproblematikk, ut fra en avveining av effekt på mors sykdom kontra bivirkning og skadepotensial. Enkelte synes å tro at kvinner i LAR må slutte på medisinene ved graviditet, men det er ingenting som tilsier at man slutter å være avhengig fordi man blir gravid. Grunnlidelsen er selvfølgelig der fortsatt. Slutter man med medisinene, kan man falle tilbake til bruk av andre opioider som heroin, med fare for overdose og i verste fall død. Det finnes ikke noe verre utfall av å ikke få medikamenter enn det, sier han.
Les også: Feministisk perspektiv ved oppfølging av kvinner i rusmiljøet
Det viktigste er forebygging av graviditet
- Noe av det viktigste vi kan gjøre, er å forebygge graviditet hos kvinner som har et problematisk forhold til rus. Da kan vi heller jobbe sammen med dem mot planlagt graviditet når rusmiddelbruken er under kontroll, kvinnen er i en stabil livsfase, og kan gjennomføre et rusmiddelfritt svangerskap, sier Thorjussen.
- Det er derfor svært viktig å snakke med kvinnene om prevensjon og oppfordre dem til å bruke det mens rusmiddelbruken pågår. Vi har flere gode langtidsvirkende, reversible prevensjonsmetoder, sier han videre, og understreker at prevensjonen bør være gratis og tilbys der og da.
- Det ligger i lidelsen at personer med rusbrukslidelser som oftest prioriterer både tid og penger til kjøp av rusmidler, og vil i liten grad prioritere å gå til innkjøp av en spiral til 2500 kroner og møte opp på en avtalt tid i en poliklinikk.
Etterlyser gratis prevensjon til alle
Kvinner i LAR har allerede rett på gratis prevensjon og i Helsedirektoratet jobber med at dette skal gjelde alle fertile kvinner med en rusbrukslidelse.
- Også i denne sammenhengen er det viktig å prate med kvinnene og være utforskende. Vil hun ikke ha prevensjon, så snakk om det. Vær nysgjerrig, spør hvorfor, og gi god informasjon om de forskjellige mulighetene, inkludert mulige bivirkninger og fordeler og ulemper, slik at kvinnen kan fatte sin beslutning på et informert grunnlag. Her vil jeg gjenta at ingen kvinner ønsker å skade sitt barn. Vi må aktivt hjelpe dem til å velge bort rusmiddelbruk for nettopp å unngå det, sier Thorjussen.