For 20 år siden røykte hver tredje nordmann daglig. Nå viser nye tall fra Helsedirektoratet at andelen dagligrøykere i den norske befolkningen er ni prosent. I aldersgruppen 16-24 år er det bare to prosent som røyker daglig. For 20 år siden røykte 17 prosent av ungdommen.
Se også: Historisk lave røyketall (Helsedirektoratet)
Blant personer med samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse er røyketallene langt høyere. Det liker NKROP-leder Lars Lien dårlig. Han minner om at mennesker med ROP-lidelser lever i snitt minst tjue år kortere enn resten av befolkning, og at de vanligste dødsårsakene er somatisk sykdom.
Kutt røyken, øk levealder
Røykeslutt bør være øverst på listen over tiltak for å bedre fysisk helse og øke levealder blant ROP-pasienter, mener Lien.
− En av de viktigste årsakene til overdødelighet blant ROP-gruppen er hjerte- og karsykdommer. Her spiller røyking, sammen med ernæring og fysisk aktivitet, en stor rolle, sier NKROP-lederen.
Lien påpeker at obstruktive lungesykdommer som KOLS også tar mange liv blant ROP-brukere, og minner om at røyking er en direkte årsak til lungesykdom.
Tilby røykeavvenning
Hva bør så ansatte i rusbehandling og psykisk helsevern gjøre for å redusere tobakksbruk blant ROP-pasienter?
− Helsepersonell bør følge opp kravene i Pakkeforløpet somatikk og levevaner hvor det står tydelig at alle pasienter som røyker minst én sigarett daglig skal få tilbud om røykavvenning. Bare å ta opp tematikken vil ofte føre til endringer og motivasjon på sikt, understreker Lien.
NKROP-lederen har lite til overs for argumentet om at ROP-brukere «må få beholde røyken» og at «vi ikke kan ta all kos fra dem».
− Røyking er helseskadelig. Hvis vi ikke snakker om røyking og røykeslutt, gir vi ikke god behandling, sier Lien.
Tips for å slutte å røyke
- Ikke gjør røykeslutt så stort. Bare bestem deg og prøv!
- Motivasjon. Skriv ned grunnene dine og se på dem ofte.
- Kutt helt! Ett trekk her og der gjør at abstinensene ikke gir seg.
- Spis ordentlig. Jevnt blodsukker gjør det lettere.
- Du er ikke alene. Snakk med venner og eksrøykere.
- Belønn deg selv! Røykeslutt er tross alt en bragd.
- På slutta.no finner du oversikt over alle sluttetilbud.
(Kilde: Helsedirektoratet)