128 innlagte pasienter, 26 prosent kvinner, hovedsakelig med alkoholavhengighet, ble intervjuet ved innleggelse og ved 6 ukers og 6 måneders oppfølging. Pasientene bodde på tre forskjellige rehabiliteringsklinikker på Østlandet.
Ved innleggelse, røyket 75 prosent daglig. De som ikke røyket, eller som sluttet å røyke, hadde 13 prosent frafall, i motsetning til røykerne som hadde 37 prosent frafall. Ikke-røykerne oppga også at de hadde bedre livskvalitet og mindre depresjon etter 6 måneder enn røykerne.
Røyking medfører risiko for depresjon
- Det kan være flere årsaker til dette, sier Lars Lien, som står bak studien. Lien er faglig rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP).
- Ikke-røykerne hadde noe mer utdanning enn røykerne, men vi har kontrollert for utdanning i studien, så det handler nok ikke bare om det. Vi vet at røyking medfører risiko for depresjon, og at røyking bidrar til dårlig fysisk form. De som har klart å slutte, har også en opplevelse av at de har mestret én type avhengighet. De opplever gjerne større grad av mestring knyttet til annen type avhengighet, sier Lien.
Målet med studien var å undersøke utbredelsen av røyking blant pasienter i behandling av rusavhengighet, og å analysere effekten av røyking ved innleggelse og oppfølging ved frafall, psykisk helse og livskvalitet.
Ta begge avhengighetene samtidig
- Kan det ikke bli litt mye å jobbe med flere typer avhengighet samtidig? Bør man kanskje ta en ting av gangen?
- Det er vanlig å tenke at man bør jobbe med rusavhengigheten først, og at røykingen ikke er så farlig. At noen goder må de få lov til å ha i livet sitt, men dette bør gjøres samtidig. Har man både en avhengighet av for eksempel benzoer og alkohol, eller amfetamin og opioider, er det ingen som sier at man bør vente med å behandle avhengigheten av opioider, og behandle amfetamin-avhengigheten først. Man tar det samtidig, sier Lien.
Mange røykere blant rusavhengige
Hvis man ser på befolkningen generelt, går andelen røykere dramatisk ned. Slik er det ikke blant rusavhengige.
- Det er veldig mange rusavhengige som røyker. Når vi vet at røyking gir mye høyere risiko for røykerelatert sykdom og høy dødelighet, er det mange gode grunner til å gjøre noe med det, sier Lien.
Les hele artikkelen her: Smoking among inpatients in treatment for substance use disorders: prevalence and effect on mental health and quality of life