Sanderud sykehus i Sykehuset Innlandet er vert, Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) oppdragsgiver. Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (Nasjonal kompetansetjeneste ROP), er navnet. Dåpen skjedde på Hamar onsdag 14. november.
Startet i 2009
Sykehuset Innlandet sendte søknad om å få den nasjonale tjenesten første gang i 2009. Nå er all ventingen og høringsrundene historie.
– Det er ingen tvil om at det er behov for en slik tjeneste. Ingen andre jobber systematisk med implementering av kunnskapsbasert praksis i denne delen av helsevesenet, sa Gunn Gotland Bakke, divisjonsdirektør for Divisjon psykisk helse i Sykehuset Innlandet HF.
Tidligere har kompetansearbeidet for pasientgruppen vært todelt: Mens Regionalt kompetansesenter for dobbeltdiagnose rus og psykiatri (RKDD) har hatt et regionalt ansvar, har KoRus-Øst hatt nasjonalt ansvar for dobbeltdiagnose rus og psykiatri, sammen med flere andre oppgaver. Arbeidet med dette fagområdet videreføres i Nasjonal kompetansetjeneste ROP (rusmisbruk og psykisk lidelse).
Den nye nasjonale tjenesten har mange oppgaver:
kunnskapsspredning
kompetanse-og kunnskapsutvikling
deltakelse i forskning
etablere forskernettverk
drifte faglige nettverk
overvåke behandlingsresultater
Historisk dag
– Gratulerer, dette er en historisk dag! Et viktig arbeid har ført oss hit, og et viktig arbeid starter. Mye nybrottsarbeid i regi av blant annet Sykehuset Innlandet har skjedd siden 1995 med bakgrunn i ønsket om å bringe ny kunnskap om dobbeltdiagnose til torgs, sa spesialrådgiver Anne Aasen i Helse Sør-Øst RFH.
I hilsningstalene på åpningsdagen ble det understreket hvor viktig det er med riktig innsats på rett nivå. Likevel er det fortsatt for lite samarbeid mellom ansatte innenfor henholdsvis rus og psykiatri, selv om det er integrert behandling som ofte er nødvendig for ROP-pasientene.
– Utfordringene rundt pasientene har vært mange, men tilbudet har vært mangelfullt. Brukere og pårørende bekrefter at tilbudet har vært for dårlig, og at mye kunnskap har manglet. Utfordringene, ønsket om å finne bedre metoder, og stort pågangsmot har ført oss hit vi er i dag. SI fortjener stor anerkjennelse for sitt arbeid, og vi i Helse Sør-Øst er stolte over å kunne være med å feire dere, sier Aasen.
– Hvorfor er vi til?
Hun vil at de ansatte skal spørre seg hvorfor senteret er til og hva det skal måles i forhold til.
– Svaret er å holde fokus på kunnskap som gagner brukeren, pårørende og tjenestene, sa Anne Aasen.
Hun overrakte et kunnskapseple i glass til konstituert leder av kompetansetjenesten, Anne Landheim.
Senter for psykoterapi og psykososial rehabilitering ved psykoser (SEPREP) har samarbeidet med RKDD og KoRus-Øst i flere år.
– Vi må minne oss selv på forskjellen på fagmann og fagkyndig. Jeg tror vi blir enda mer fagkyndige nå. Jeg gleder meg til framtiden, sa leder Gunnar Brox Haugen.
– Dere er kreative
Gitte Huus, avdelingsdirektør for Avdeling psykisk helse og rus i Helsedirektoratet, sa at direktoratets erfaringer fra samarbeidet med de ansatte som nå starter opp Nasjonal kompetansetjeneste ROP er gode.
– Dere er kreative. Jeg er sikker på at det fortsetter i samme ånd og at dere vil bidra til kompetanseheving. Nytten av godt samarbeid vil fortsatt være viktig, sa hun.
Huus var opptatt av det er dokumentert gjentatte ganger at ROP-pasienter ikke får riktig tilbud om hjelp. Samtidig har vært det vært satset mye på ROP-pasientene:
• Storbysatsing
• 50 millioner kroner til ACT-team og samhandlingsteam
• Økt fokus på samtidig behandling
• Pasientsikkerhetskampanjer
• Stortingsmelding om rus i februar 2013
• ROP-retningslinje og nå altså Kompetansetjeneste ROP
• 12. desember kommer retningslinje for bipolar lidelse
• I 2013 lanseres retningslinjer for behandling og oppfølging av pasienter med henholdsvis psykoselidelse og spiseforstyrrelser
• Prioriteringsveileder for Tverrfaglig spesialisert behandling er på trappene
• HOD har bestilt kompetanseplan psykisk helse og rus
– Vi gleder oss til vegen videre, sa Huus.